Een camera geeft ons de mogelijkheid de mooiste momenten in beeld vast te leggen, en steeds meer vernieuwingen in de wereld van de fotografie zorgen ervoor dat beelden mooier, scherper en realistischer over kunnen worden gebracht én bewaard. Er is natuurlijk een eindeloos gamma aan soorten camera’s, van oude modellen tot hypermoderne, met of zonder flits, voor amateurs of voor professionele fotografen, enzovoort. Een systeemcamera is de gewone types op veel vlakken een stapje voor en de voordelen verdienen dan ook een woordje uitleg.

1. Verwisselbare lenzen

Terwijl gewone fototoestellen eigenlijk een beetje beperkt zijn in hun mogelijkheden door de lens die er bij geleverd wordt – en meestal ook de enigste is die past – komen systeemcamera’s verrassend uit de hoek met een verwisselbare lens. Zo zorgt het gebruik van dergelijke camera’s voor een grotere variatie aan zoom-mogelijkheden en specificaties, wat natuurlijk altijd mooi is meegenomen als je foto’s van topkwaliteit wil nemen.

2. Uitbreidingsmogelijkheden

Een systeemcamera biedt je de mogelijkheid om mooie, kwalitatieve foto’s te maken dankzij een aantal bijzondere uitbreidingen: zo kunnen er op het toestel speciale lenzen gemonteerd worden – zoals macrolenzen, die ideaal zijn voor macrofotografie, of fotografie waarbij kleine voorwerpen van dichtbij worden getrokken – alsook andere opzetstukken zoals UV-filters, externe flitsers en soms zelfs elektronische zoekers. Het zijn immers deze extra mogelijkheden die een foto uniek maken.

3. Beeldsensors van alle maten

Een volgend, niet onbelangrijk sterk punt van systeemcamera’s is dat de grootte van de beeldsensors uiteenloopt van compactcameraformaat – zoals de Pentax Q – tot spiegelreflexcamera’s – bijvoorbeeld de Samsung NX – waardoor dus elke fotograaf bevredigd wordt. Kleine sensors hebben het voordeel dat ze de camera een heel stuk lichter maken en dus makkelijker te hanteren zijn, terwijl grotere sensors zorgen voor kwalitatievere foto’s bij slechte lichtomstandigheden en dus een artistieker effect. Systeemcamera’s bieden het beste van twee werelden dankzij de grote variatie aan sensors die gebruikt kunnen worden.

4. Verfijnde fotografie

Systeemcamera’s zijn erg gebruiksvriendelijk, enerzijds dankzij hun lichte gewicht, zoals reeds vermeld werd, maar ook door het ontbreken van een spiegel die opklapt als je er een foto mee maakt, wat bij spiegelreflexcamera’s bijvoorbeeld wel het geval is. Hierdoor wordt het toestel niet enkel kleiner, lichter en gebruiksvriendelijker, maar ook nog eens minder lawaaierig. Het feit dat bij dergelijke camera’s geen luidruchtige sluiter aanwezig is, draagt daar trouwens alleen maar aan bij.

5. Extra voordelen

Een systeemcamera is voor wie op zoek is naar de beste prijs-kwaliteit het ideale toestel. De aanpassingsmogelijkheden zijn daarbij vaak enorm uitgebreid: de witbalans, sluitertijd en diafragma kunnen stuk voor stuk naar voorkeur worden aangepast en dat zorgt natuurlijk voor betere en vooral uniekere foto’s.