Plex

Om je NAS om te toveren tot de ultieme multimediaserver, kan je je toevlucht zoeken tot Plex. Plex is een krachtig stuk software dat op je NAS draait. Het tovert je toestel om tot een soort persoonlijke Netflix die ook overweg kan met je persoonlijke video’s, foto’s en muziek. Plex is compatibel met de meeste smart-tv’s en werkt ook rechtstreeks in je browser of via mobiele apps. Die apps ondersteunen de Chromecast van Google, zodat je smartphone is essentie een afstandsbediening van je persoonlijke Netflix wordt.
Plex is bovendien slim genoeg om bestanden te ‘transcoderen’: de software gebruikt je NAS om video’s tijdens het afspelen automatisch te converteren naar een formaat dat het toestel waarop je wilt kijken aan kan. Plex is gratis op je smart tv, de PlayStation en via je browser. Ook de mobiele app is gratis, zolang je de multimedia van je NAS naar je tv wilt casten. Om je video’s en foto’s op je mobiele toestel te bekijken, moet je wel betalen.
Niet iedere NAS is compatibel met Plex, en niet ieder compatibel toestel is krachtig genoeg voor de transcodeerfunctie. Je zal in de praktijk voor een iets duurder toestel moeten kiezen.

Eenvoudige netwerkopslag
Mediaserver