security

Malware omvat veel meer dan alleen virussen. Zo kunnen onder andere worms, keyloggers, rootkits of Trojans je pc ruïneren en je gegevens in gevaar brengen. Om dat te voorkomen, heb je een compleet anti-malwareprogramma nodig. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Malwarebytes Anti-malware: een gebruiksvriendelijke en gratis tool die je pc grondig kan scannen.

STAP 1 / Installatie

Het programma vind je op www.malwarebytes.org. Klik naast de robot op Free download en op het volgende scherm op Download free version in het kadertje ‘For Home’. Als het bestand gedownload is, dubbelklik je op het pictogram en kies je je gewenste taal in het volgende venster. Nederlands behoort tot de opties. Daarna zal je door de installeerwizard geloodst worden. Klik elke keer op Volgende en ten slotte op Installeer. Als laatste venster kan je kiezen of je de gratis basisversie, dan wel de proefversie van de premium Anti-malware installeert. Die premium-formule biedt enkele voordelen, zoals real-time bescherming tegen malware, maar kost 25,95 euro per jaar. De gratis versie is echter goed genoeg om af en toe je computer te scannen. Wij gaan dus verder met de basisversie.

malware1

STAP 2 / Bedreigingsscan

Eenmaal geïnstalleerd, opent Malwarebytes automatisch. Bovenaan staan vier tabbladen: ‘Dashboard’, ‘Scannen’, ‘Instellingen’ en ‘Geschiedenis’. Wat je standaard eerst te zien krijgt, is het dashboard, met info over je licentie (gratis of premium), de versie, scanvoortgang en actieve bescherming. Bovenaan staat waarschijnlijk “Er is op uw systeem nog nooit een scan uitgevoerd”. Dat gaan we nu verhelpen. Het kan nooit kwaad om voor het scannen een back-up te maken. Zo ben je er zeker van dat je gegevens beschermd zijn als er iets fout gaat. Ga daarna naar het tabblad Scannen, waar je drie soorten scans vindt: Bedreigingsscan, Aangepaste scan en Hyperscan, hoewel die laatste enkel in de premium-versie beschikbaar is. Onder elke titel staat wat informatie over wat de scan doet. Klik op Bedreigingsscan en dan op Start scan (of ga naar Dashboard en klik op Scan nu).

malware2

STAP 3 / Malware en POP’s

Nu de scan bezig is, kan je de voortgang volgen in hetzelfde venster. Met de blauwe knoppen kan je de scan pauzeren of annuleren. Daarnaast kan je onder andere zien hoeveel gedetecteerde objecten er tot nu toe zijn. Gedetecteerde objecten zijn de bestanden die het programma ziet als mogelijke malware. Sommigen zullen meteen worden aangeduid als malware, anderen zullen verschijnen als POP: Potentieel Ongewenst Programma. Deze bestanden zijn niet per se schadelijk voor je computer, maar kunnen ook niet helemaal koosjer worden genoemd. Veelal zijn het applicaties die ongemerkt meesluipen bij een gedownload programma, bijvoorbeeld door een hokje automatisch aan te vinken of ongevraagd een toolbar te installeren. Je kan ze missen als kiespijn. Als de scan klaar is, krijg je een venster met ‘Bedreigingsscan succesvol beëindigd’. Geen POP’s of malware gevonden? Proficiat, je pc is brandschoon! Klik op de grote, blauwe knop Voltooien. Indien je minder geluk hebt en er wel degelijk gedetecteerde objecten zijn, ga je naar de volgende stap.

malware3

STAP 4 / In quarantaine

Als je computer geïnfecteerd blijkt met malware, kan je die best zo snel mogelijk onschadelijk maken. Sommige malware-types laten zich echter niet zomaar verwijderen en kunnen tijdens het proces zelfs je pc beschadigen. Daarom verwijdert Malwarebytes POP’s of malware niet meteen, maar worden ze in quarantaine gezet. Die quarantaine werkt als een virtuele gevangenis waar malware opgesloten wordt: ze worden geëncrypteerd en afgeschermd van de rest van het systeem. Wanneer Malwarebytes schadelijke bestanden op je computer vindt, krijg je na de scan een lijst met alle gedetecteerde objecten. Zorg dat alle objecten geselecteerd zijn en klik op de blauwe knop onderaan met Verwijder geselecteerde om de programma’s in quarantaine te zetten. Als je niet zeker bent of een programma onterecht als POP werd bestempeld, is je beste optie om de naam even te googlen. De programma’s in quarantaine kan je altijd terugvinden onder ‘Geschiedenis’. Na een tijdje zou je ze kunnen wissen, maar het is aangeraden enkele weken tot maanden te wachten voor je dat doet. Zo kan je er zeker van zijn dat je niet per ongeluk een cruciaal programma verwijdert. Na de scan kan Malwarebytes je ten slotte vragen om je computer te herstarten: doe dat zo snel mogelijk. Nu zou je pc volledig malware-vrij moeten zijn! Herhaal de scan geregeld om ook in de toekomst infecties te snel af te zijn.

malware4