Wat is MacOS?
Weet je nog hoe Microsoft zei dat Windows 10 hun allerlaatste besturingssysteem ooit zou zijn? Vanaf nu werken ze immers met het ‘One Windows’-principe: alle toestellen van de ruitenspecialist maken gebruik van dezelfde kern, en zouden in theorie allemaal exact hetzelfde moeten aankunnen. Elke verdere vooruitgang of specialisatie wordt verzorgd door updates, zoals de verjaardagsupdate van juli. Er komen geen nieuwe besturingssystemen meer, enkel incrementele verbeteringen.
Wist je waar Microsoft de moster heeft gehaald? Juist, bij Apple. De fabrikant die smartphones en tablets populariseerde bij het grote publiek revolutioneerde namelijk ook de manier waarop computers worden benaderd in verband met het OS. Apple maakt al jaren gebruik van dezelfde basis, OS X: zelfs de ‘10’ kwam Microsoft lenen, want de ‘X’ is namelijk gewoon het Romeinse cijfer voor 10. Vanop die basis brengt Apple al ruim een decennium een jaarlijkse update voort die het systeem telkens weer iets beter en completer doet aanvoelen.
Op die manier kregen we de afgelopen jaren versie 10.10 Yosemite (in feite staat er dus: OS X.10), 10.11 El Capitan en dit jaar zitten we aan 10.12 Sierra. Dat Apple zich voor zijn versienamen baseert op een Amerikaans natuurreservaat, hoef je niet noodzakelijk te weten. Wat je wel kan interesseren, is dat Apple dit jaar besloten heeft om zijn naam aan te passen, zodat zijn computersysteem – toch al zeker qua naam – beter bij zijn andere producten past. MacOS was geboren, maar in feite is het dus niks nieuws. MacOS Sierra zou evengoed Mac OS X 10.12 Sierra kunnen heten, maar MacOS was korter.
Voor wie is het?
De nieuwste versie (technisch gezien de allereerste versie) van MacOS is beschikbaar sinds 20 september 2016. De makkelijkste manier om eraan te geraken is door een nieuwe computer te kopen. Zij die willen upgraden, moeten zich wenden tot de App Store op hun Mac. Daar zal je de update zien staan in het tabblad waar je alle andere updates voor je apps en programma’s zal terugvinden. Staat hij daar om een of andere reden niet tussen, dan kan je proberen zoeken met de zoekfunctie.
Als de update niet tussen de anderen staat, zal dat wellicht een reden hebben: je computer is misschien niet meer geschikt om te updaten. Apple biedt zijn updates gratis aan, voor zoveel mogelijk toestellen, maar bij elke nieuwe versie wordt het besturingssysteem weer een beetje zwaarder, waardoor jouw hardware het misschien niet meer aankan. Apple beslist dan in jouw plaats dat je de nieuwste update niet meer zal krijgen. Wanneer heb je pech? Als je een iMac bezit van voor eind 2009, een MacBook Air van voor 2010, een Macbook van voor eind 2009, een Mac Mini van voor 2010, een Macbook Pro van voor 2010 of een Mac Pro van voor 2010. Alle andere toestellen zullen zonder probleem kunnen updaten en kunnen het OS vlotje draaien.
Siri, vertel eens een mop
Siri ken je waarschijnlijk al langer als de digitale assistent op iPhones en iPads. Zelfs via de Apple Watch kon je ze aanspreken. Ze zal je met plezier aanspreken met je favoriete koosnaam (ik noem mezelf steevast ‘Sexy’) en ze kan je bijstaan met een hele hoop zoek- en andere opdrachten. Ze verstuurt voor jou berichten die je haar dicteert, ze helpt je je gps in te stellen, ze stelt mee je takenlijstjes op, en ze kan nog zoveel meer.
Vanaf MacOS Sierra is ze nu ook beschikbaar op je computer. Dat is goed nieuws voor iedereen met een Macbook of een desktop met een webcam – zij die het zonder moeten stellen, zullen op de ouderwetse manier vragen en opdrachten moeten intypen.
Wie Siri op een Mac gebruikt, krijgt bovendien nog extra functies die de mobiele toestellen van Apple niet hebben. Omdat je op Mac toegang hebt tot het bestandssysteem, kan je namelijk ook zoeken naar specifieke documenten op basis van een aantal kenmerken. Zo kan je bijvoorbeeld vragen om alle Word-documenten te tonen die je vorige week hebt gemaakt. Of kan je vragen om een document te zoeken dat bepaalde woorden bezit in de tekst. Uiteraard is het ook op een Mac mogelijk om Siri een mopje te laten vertellen.
Eén bron
Het grote gemak van werken met een Mac vind je bij de synchronisatiemogelijkheden. Alles dat je op je bureaublad of in je Documenten-map zet, wordt namelijk gesynchroniseerd met je iCloud, zodat je er te allen tijde aan kan vanop een iOS-toestel, of een andere Mac. Op iPhones en iPads kan je ze openen via de iCloud Drive-app en via iCloud.com. Gebruik je een andere Mac, dan is het zelfs voldoende gewoon in te loggen met jouw gegevens. Al je bestanden zullen dan op de plaats te vinden zijn waar je ze achterliet. Zelfs met een Windows-computer kan je dit trucje toepassen; je hebt dan gewoon de iCloud-app nodig.
Ontgrendelen
Het kan dus lonen om meerdere toestellen te bezitten van Apple. Het was bijvoorbeeld al langer mogelijk om je Mac te ontgrendelen met behulp van je iPhone. Daar heb je twee varianten in: ofwel kan je de vingerafdrukscanner van je iPhone gebruiken, ofwel is het genoeg als je iOS-toestel in de buurt is van je Mac om het scherm te kunnen ontgrendelen. Apps als Knock To Unlock of Knock 2.0 helpen je daarbij op weg.
Met de introductie van MacOS wordt dergelijke functionaliteit nu standaarduitrusitng voor je toestel. Voorlopig werkt het alleen met de Apple Watch, maar in de toekomst kan dat nog veranderen. Het grootste nadeel van deze functie is dat Apple je nog net iets steviger aan zijn leiband legt. Het ecosysteem verlaten, wordt moeilijker naarmate je meer Apple-toestellen aanschaft.
Knippen en plakken
Nog een voordeel van je te laten vastleggen in het fruitige ecosysteem is dat je je klembord kan delen met al je andere i-toestellen. Als je iets kopieert of plakt op je toestel, zal je die tekst, video’s, foto’s of links ook kunnen terugvinden op je andere toestellen. Dat heet de Continuïteits-functie van Apple – er kan ook al eens iets geleend worden in de andere richting. Helaas beschikken niet alle toestellen over die Continuïteit: de oudste toestellen die wel konden updaten zullen dit moeten missen.
Meer beelden
De laatste belangrijke toevoeging aan het besturingssysteem is picture-in-picture. Wie graag meerdere zaken tegelijk uitvoert, zal dit geweldig vinden. Voortaan is het mogelijk om een scherm, bijvoorbeeld een filmpje op YouTube of iets op Netflix, te allen tijde open te houden en vooraan op je scherm. Zo kan je aan een Word-document werken, zonder iets te moeten missen van het voetbal. Je kan het tweede scherm aanpassen in grootte en wanneer je schakelt tussen de andere vensters, zal het nooit bedolven worden onder de andere programma’s. De ideale manier om te werken, of je te laten afleiden.
Conclusie
Net zoals het geval was met de verjaardagsupdate van Windows 10, brengt MacOS Sierra voornamelijk verbeteringen met zich mee; evolutie in plaats van revolutie. Het besturingssysteem wordt gestaag beter en zal dat in de toekomst steeds blijven doen. Verwacht dus niet dat het OS er volgend jaar opeens heel anders uit zal zien.
Als je de update niet kan uitvoeren, moet je echter niet treuren: de nieuwe toevoegingen zijn leuk om te hebben, maar niet meer dan dat. Voorlopig kan je gerust zonder, het zal pas enkele versies later zijn dat je een echte achterstand oploopt omdat er dingen blijven bijkomen. De update kunnen we daarom uitroepen tot winnaar van de prijs ‘leuk, maar zeker niet levensnoodzakelijk’. Wanneer je dan na enige tijd beslist om je computer te vervangen, ben je toch weer meteen mee, zonder veel te moeten bijleren.