Veeam: een naam die eindgebruikers vermoedelijk niet al te veel zegt, maar wie kaas heeft gegeten van virtualisatie of servers kent de naam vermoedelijk wel. Het bedrijf met roots in Rusland is zowat de grootste naam in enterprise-back-up en dat wil iets zeggen. Met Endpoint Backup brengt Veeam die expertise gratis naar de consument. De tool heeft aan de kant van de interface niet veel om het lijf. Eigenlijk kan je niet al te veel zelf beslissen of bekijken. Je kiest wat je wilt back-uppen, naar waar en hoe vaak, en daar houdt het op. Veeam doet vervolgens al het nodige zelf.

Kwalitatieve back-ups

[related_article id=”164320″]De tool verschilt van de meeste gratis back-up-oplossingen, en de geïntegreerde oplossing van Windows, omwille van de uitstekende kwaliteit van je back-ups. Endpoint maakt incrementele image-back-ups. Dat wil zeggen dat je een volledig gecrashte computer kan uitrusten met een nieuwe harde schijf en die kan herstellen, inclusief Windows, geïnstalleerde programma’s en zelfs netwerkinstellingen. Om dat te bewerkstelligen kan je vooraf een opstartbaar usb-stickje aanmaken.

Het incrementele luik wil dan weer zeggen dat Veeam vanaf een eerste back-up alle wijzigingen bijhoudt. Een back-up van een schijf met 500 GB aan data neemt dus 500 GB in. Wijzig je de dag daarop 100 GB van die data, dan neemt de volledige back-up 600 GB in maar kan je toch een volledig herstel doen naar de image van dag één of die van dag twee.

Veeam jongleert zelf met de beschikbare back-upruimte en houdt zoveel mogelijk recente gegevens bij. Loopt de schijf vol, dan verdwijnen de oudere back-ups. De tool zelf draait in de achtergrond en eist nooit de aandacht op. Wil je toch iets meer te weten komen, dan kan je per dag nakijken hoe groot de back-up van die dag was, of hoe lang het duurde om die te maken.

Zonder vergissingen

Veeam-Endpoint-Backup-for-LabTech-GA-05

Naast compleet systeemherstel behoedt Veeam je ook voor vergissingen. Verwijder je een bestand of verpest je het op de een of andere manier, dan kan je in een verkenner-interface door een back-up van een dag naar keuze bladeren. Vervolgens kan je een bestand, een map of meerdere mappen terugplaatsen of zelfs tijdelijk op een andere locatie zetten. Veeam Endpoint Backup kan overweg met lokale schijven, zowel intern als extern aangesloten via usb. Een netwerklocatie zoals een NAS behoort ook tot de mogelijkheden.

De tool blinkt langs de ene kant uit in gebruiksvriendelijkheid: na het eenmalig doorlopen van de instellingen moet je er niet meer naar omkijken. Wanneer er langs de andere kant toch eens iets mis loopt, is de hoeveelheid herstelmogelijkheden vrijwel onbeperkt: van het herstel van een individueel bestand tot het integraal kopiëren van je systeem naar een nieuwe HDD na een fatale crash.

Er bestaan veel gratis tools die een deel van het totaalpakket bieden en voldoende betalende tools die exact hetzelfde doen, wat van het gratis Endpoint Backup een unieke tool maakt. Dat het programma je bovendien op geen enkel moment iets uit het betalende Veeam-portfolio probeert aan te smeren, is de kers op de taart. De uitgebreide en krachtige mogelijkheden in combinatie met de eenvoudige interface en het compleet gratis aanbod, maken van Veeam onze redactiekeuze voor persoonlijke back-ups.