Compact, vlot, betaalbaar, mooi en met een stevig uithoudingsvermogen: om de Ideapad 510S van Lenovo te beschrijven mogen de mooie woorden uit de kast komen. Voor 749 euro levert de Chinese fabrikant een bijzonder competitief toestel af. De Core i5-processor zorgt samen met de SSD van 128 GB en 8 GB RAM voor een systeem dat enorm responsief is, zelfs wanneer je een iets zwaardere applicatie of een iets dikkere Excelsheet wilt openen. De hardware woont in een klassiek chassis dat niet echt premium aanvoelt, maar desalniettemin robuust en stevig is. Het toetsenbord mist wat feedback omwille van de vlakke toetsen, maar dat is een detail.

Binnenin vinden we een accu die ruimschoots volstaat om de mooie hardware van stroom te voorzien. Bij licht gebruik haalde ik tien uur zonder stopcontact. Ook aan poorten is er geen gebrek. Een oude usb 2-poort krijgt hulp van twee usb 3-aansluitingen en een kaartlezer. Een ethernetaansluiting tekent present en een extern scherm kan je aankoppelen via HDMI.

Het is echter het scherm van deze laptop dat de show steelt. Lenovo duwde een full HD IPS-schermpje in dit toestel. De hoge resolutie zorgt voor voldoende ruimte op het scherm, wat een stuk aangenamer werkt dan bij andere laptops met minder pixels. Het IPS-paneel staat dan weer garant voor een epische kijkhoek, vrijwel ongezien in deze prijsklasse. Werkelijk vanuit iedere hoek blijft het scherm zijn kleur en helderheid behouden.

Het eindresultaat is een capabel toestel met een goede autonomie, een geweldig scherm en voldoende aansluitingen. Het enige echte minpunt is de beperkte opslagcapaciteit, maar die neem ik er gezien de prijs graag bij.

 Systeemeigenschappen: Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM, Integrated graphics, 128 GB SSD, 13,3 inch mat scherm, Windows 10 Home