Beveiligingscamera’s hebben een flinke revolutie ondergaan de afgelopen twee jaar. Eindelijk werd de stap gezet van stroeve configuratie door middel van technische instellingen naar een eenvoudige app die altijd werkt. De Logi Circle is daar het beste voorbeeld van. De Foscam R4 zit zowat in een grijs gebied: een handige app, maar ook met wat complexe instellingen.

Allereerst moeten we wel een onduidelijkheid uit de wereld verhelpen: deze camera kan in 2K-resolutie opnemen (1.440p) beelden weergeven en opnemen, maar heeft een 4 megapixelsensor beschikbaar om foto’s te nemen. Gek genoeg neemt Foscam een combinatie van beiden en toveren ze zo een 4K-beveiligingscamera uit hun magische hoed. Niets is minder waar natuurlijk, want die 4K duidt enkel op foto’s. Laat je hoofd dus niet dol maken over 4K-berichten, want 2K is al meer dan uitstekend voor een beveiligingscamera.

Chinese mail

De installatie verloopt bijzonder vlot: steek de netwerkkabel in de camera, start de app op, scan de QR-code, en je bent vertrokken. Installatie via wifi is ook mogelijk, maar dan moet je enkele extra stappen in de app doorlopen. Vanaf nu kan je vanaf overal ter wereld op je app naar het beeld van de Foscam R4 kijken, beelden opnemen, de camera draaien – de R4 is een pan/tilt-camera – en foto’s of video’s nemen. Heel soms merken we in de app wanneer je de camera draait, dat de app ineens het commando geeft om helemaal te draaien in plaats van in kleine stukjes. Vervelend, maar eerder uitzondering dan regel.

Opvallend: na de registratie van je account krijg je een Chinese mail binnen met je accountgegevens. Gelukkig moet je nergens op klikken, maar echt geruststellend werkt zoiets toch niet. Hier en daar merk je ook in de webinterface enkele fouten in de vertaling naar het Engels. Je kan de meegeleverde software gebruiken om naar je camera te scannen binnen het netwerk. De webinterface ziet er nog steeds uit zoals die van IP-camera’s tien jaar geleden: spartaans, lelijk en complex. Gelukkig is het tabblad Live Video wel zuiver, zodat je handig vanop een monitor live naar je beelden kan kijken in verschillende resoluties en beeldverversingen. De DNS-service werkt echter niet tijdens ons test, na meermaals connectie te maken met de standaard meegeleverde DNS. Spijtig, maar de app werkt gelukkig wel altijd en overal.

Prachtig beeld

Ondanks dat je maar een 2K-beeld krijgt in plaats van 4K, ziet het beeld er prachtig uit. Zowel overdag als ’s nachts zijn de beelden uitstekend, zelfs met tegenlicht van een aangrenzend raam in beeld. Je kan een microSD-kaart, tot 128 GB, in het toestel steken om je opnames te bewaren.

De Foscam R4 is een perfecte beveiligingscamera voor wie een degelijk beeld wil, en is daarnaast flexibel in gebruik en wifi-compatibel. Dummies kiezen beter voor de Logi Circle om een ruimte te bewaken, maar wie geen schrik heeft om in netwerkinstellingen te duiken, heeft met de Foscam R4 een camera met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.