Sticky Password is een wachtwoordmanager van het team dat ook beveiligingssoftware AVG Antivirus heeft gemaakt. De ontwikkelaars maken zich sterk dat het programma zowel qua veiligheid als gebruiksvriendelijkheid mensen zal overtuigen.

Sticky Password is compatibel met nagenoeg alle apparaten en de meest courante browsers. Naast webaccounts, beheert de wachtwoordmanager ook accounts voor applicaties op je computer en kan je kant-en-klare identiteiten bewaren om automatisch in te vullen in webformulieren. Tot slot kan je ook veilig notities bewaren, bijvoorbeeld om bankgegevens of licentiecodes van je software neer te pennen. Dat is alleszins een stuk veiliger dan op een post-it of papiertje.

De applicatie kan je bestaande wachtwoorden importeren, bijvoorbeeld vanuit je browser, maar je kan ze ook zelf toevoegen of kiezen om nieuwe wachtwoorden te laten genereren. Daarbij kan je zelf aangeven hoe lang het wachtwoord moet zijn, en of er hoofdletters, kleine letters, cijfers of speciale tekens moeten worden gebruikt.

Niet vergeten

De kern van Sticky Password is zijn gecodeerde database, die wordt versleuteld door de sterkste encryptiestandaard. Je wachtwoorden worden gecodeerd bewaard in een digitale kluis en alleen jij hebt het hoofdwachtwoord om die te openen. Er wordt geen kopie van je hoofdwachtwoord door Sticky Password zelf bewaard. Dat is net zo veilig, maar betekent ook dat je de toegang tot je wachtwoordkluis onherroepelijk kwijt bent wanneer je het hoofdwachtwoord vergeet. Sinds kort kan je je hoofdwachtwoord ook vervangen door biometrische authenticatie, bijvoorbeeld via je vingerafdruk op je iPhone of Androidtoestel.

Sticky Password laat je kiezen of je wel of geen cloudsynchronisatie wilt activeren voor de manager. Doe je dat niet, dan blijven je wachtwoorden lokaal op je apparaat bewaard. Doe je dat wel, dan komen ze op de beveiligde cloudservers van Sticky Password terecht als online back-up. Die online back-up kan je echter niet via de website raadplegen. Je wachtwoorden zijn alleen toegankelijk via een vertrouwd apparaat.

Zeekoe

Synchronisatie en back-up in de cloud is wel alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Hiermee kan je ook wachtwoorden lokaal via het thuisnetwerk synchroniseren tussen je toestellen. Heb je daar geen boodschap aan, dan volstaat de gratis versie. De betalende versie kost net geen 17 euro per maand of 90 euro voor een levenslange licentie. Een deel van de opbrengst die Sticky Password uit zijn premiumversie haalt, gaat rechtstreeks naar een fonds dat zich inzet voor de bescherming van zeekoeien.

Blijf je bij de gratis versie, dan kan je wel nog een portable versie van de wachtwoordkluis op een usb-stick zetten en die gebruiken om op een ander apparaat met je wachtwoorden in te loggen. De usb-stick doet dan dienst als tweestapsauthenticatie in combinatie met je hoofdwachtwoord.