Samengevat moet je over het veilig back-uppen dit weten: idealiter heb je een lokale kopie van je belangrijkste bestanden, alsook een kopie op een andere locatie. Er zijn tal van manieren om dat te bewerkstelligen, maar geen zo uitgebreid en gebruiksvriendelijk als Acronis True Image Cloud 2016. Met de back-up software maak je in géén tijd hele back-ups van je systeem aan op een interne of externe schijf, een NAS en zelfs de cloud. Die cloud-optie is het stokpaardje van deze versie van Acronis. Bij aankoop van de software hoort onbeperkte cloudopslag voor back-ups van je computer.

Prijzig

Heel goedkoop is True Image dan ook niet: voor 99,95 euro koop je een licentie voor één computer en drie extra toestellen. Met toestellen doelt Acronis op tablets en smartphones die op iOS of Android draaien. Na de installatie stel je via de duidelijke en overzichtelijke dashboardsoftware je back-upopdrachten in. Je kan zoals bij gelijkaardige software eenvoudig back-uppen naar een externe schijf, een NAS, maar dus ook de cloud. Hoeveel opslag je nodig hebt, is irrelevant: True Image ontfermt zich met hetzelfde plezier over je laptop met een SSD van 128 GB als je desktop met een systeemschijf van anderhalve terabyte.

Houd er wel rekening mee dat al je gegevens over het internet moeten synchroniseren. Dat impliceert aanvankelijk een gigantische uploadtaak. Zelfs met het snelste onbeperkte internetabonnement op de markt zijn uploadsnelheden niet zo geweldig, waardoor het meer dan een dag kan duren alvorens alles in de cloud staat.

Via de archiveringsfunctie kan je grote, oude maar zelden tot nooit gebruikte bestanden hun rustplaats in de cloud geven, zodat ze geen plaats meer innemen op je pc. In principe telt kopiëren naar externe opslag en vervolgens verwijderen niet als back-up, maar aangezien cloudservers zelf geback-upped worden, in de regel op verschillende locaties, kan je het risico hier met een gerust hart nemen.

Jaarlijkse kosten

Houd er wel rekening mee dat de Cloud-versie van Acronis True Image met een abonnementsformule werkt. Je moet dus ieder jaar hetzelfde bedrag neertellen en dat is niet weinig als je kijkt naar de prijzen van cloudopslag bij de concurrentie. Anderzijds koop je hier een allesomvattende back-upoplossing die je praktisch garandeert dat je gegevens ook na het einde der tijden nog beschikbaar zijn. Of de dienst zijn geld waard is, hangt vooral af van de waarde die je hecht aan jouw gegevens.

Naast het voortreffelijke back-upsysteem heb je via de vernieuwde overzichtelijke interface toegang tot tal van andere onderhoudsfuncties. Denk daarbij aan een opstart-usb-stick voor herstel na een crash of de mogelijkheid om een schijf integraal te klonen naar een andere HDD of SSD bij de upgrade van je systeem.

Acronis True Image Cloud 2016 is beschikbaar in tal van talen, waaronder het Nederlands, wat altijd een pluspuntje is. De software bestaat in verschillende smaakjes. Zo kan je een licentie kopen voor één computer en drie toestellen, maar ook voor drie computers (én vijf toestellen) of zelfs vijf computers (en tien toestellen). Zo kan je de back-ups van het hele gezin (of kleine kantoor) onder één dak beheren.

Acronis biedt kortom alles waar een back-upper van kan dromen, maar de droom kost geld. Mag het allemaal wat goedkoper, lees er dan zeker ons back-up dossier op na.