De Star Wars-laptop van HP is in de eerste plaats een promostunt van HP Inc. Met de laptop (voluit HP 15-AN080NB Star Wars Special Azerty) zoekt het merk zichtbaarheid te midden van de marketingtornado die de Star Wars-gekte is. Toch wil HP de laptop ook verkopen, en dat zien we. Het Star Wars-toestel is geen ultradun high-end-systeem dat de kijker doet watertanden, maar een diepe portemonnee vereist. HP koos voor een gebalanceerde hardwareconfiguratie in een relatief groot chassis, met een prijskaartje van 899 euro tot gevolg.

Geheime taal

De laptop is eerder groot met een behuizing die ons aan de Pavilion Gaming doet denken. Ook het gewicht is navenant. Moest HP de laptop niet in een Star Wars-jasje gestoken hebben zouden we de vormgeving een beetje oubollig moeten noemen. In zijn huidige vorm zijn we echter helemaal te spreken over de designkeuzes. Zowel de boven- als de binnenkant zijn helemaal in Star Wars-thema, met enkele letters in de taal uit het filmuniversum die wel degelijk iets betekenen, als schiet onze eigen achtergrondkennis te kort om de letters te ontcijferen.

Aandacht voor detail

De vormgeving van het toestel zelf haalt de mosterd duidelijk bij de originele trilogie, met een nadruk op Dart Vader en de duistere zijde van de Force. Het oog voor detail is lovenswaardig: zo krijgt zelfs de touchpad versiering mee in de vorm van de targeting computer uit A New Hope. HP Levert de laptop af in een prachtige verpakking, waarin zelfs de beschermingsmousse een keizerlijk design mee kreeg. De doos waarin de stroomkabel zit is helemaal uit hoogwaardig karton vervaardigd met een zacht magneetslot wanneer je ze dicht klapt.

De liefde voor Star Wars blijft overduidelijk wanneer we de laptop aan zetten. De slechterik van de nieuwste film, Kylo Ren, staart ons aan en al snel wordt duidelijk dat de Star Wars-thematisering daar niet bij blijft. Zo ziet de prullenbak er uit als een Death Star en maakt de laptop lightsaber-geluidjes waar normaal Windows-geluiden te horen zijn. De waarschuwingen van onder andere gebruikersaccountbeheer voor het uitvoeren van een installatiebestand of het insteken van een usb-stick geven een nostalgisch zzzwwoommmm-geluid.

Exclusief Star Wars-materiaal

De Star Wars-laptop heeft verder enkele icoontjes naar voorgeïnstalleerde software op het bureaublad, en voor één keer gaat het eens niet om wraakroepende bloatware. Zo krijg je toegang tot het Star Wars Command Center, een portaal waarlangs je de weg vindt naar tal van foto’s, filmpjes, storyboards en andere illustraties. In het command center verzamelt HP een heleboel informatie die die-hard fans mogelijks over de jaren heen zelf al te pakken kregen, plus enkele exclusieve illustraties. Verder krijg je toegang tot stukken uit nieuwe Star Wars-novels via de Library, een strip-versie van A New Hope gemaakt door Marvel, en een verzameling aan trailers van oude en nieuwe films die je nu ook wel snel online kan vinden.

Langs de Star Wars-kant catert HP volgens ons op een uitstekende manier aan de fans. Omwille van alleen de comics of illustraties moet je dit toestel nu niet kopen, maar als totaalpakket kan de laptop wel tellen. Alles ademt Star Wars op een mooie afgewerkte manier, zonder in de weg te komen van de functionaliteit van de laptop. Wat het filmgehalte betreft vinden we dit toestel dus een aan te raden keuze voor een fan, maar wat met de laptop zelf?

Cool

Het dikke chassis bespraken we hierboven al. Het scherm van dienst krijgt een Full HD-resolutie mee en heeft een uitstekende kijkhoek met nauwelijks kleurvervorming, zelfs wanneer je in de meest extreme hoeken naar de laptop kijkt. Het toetsenbord heeft een rode achtergrondverlichting die praktisch maar ook gewoon cool is. De toetsen zelf hadden wat ons betreft iets steviger mogen zijn en iets meer feedback mogen geven, maar dat is voorkeursgebonden.

Gebalanceerde hardware

Onder de motorkap koos HP voor een capabele maar betaalbare configuratie met een Core i5-6200U, met 2,3 GHz. Een uitstekende processor die prijs-kwaliteit onze voorkeur geniet boven de i7-variant. 8 GB RAM is voor de meeste toepassingen voldoende en op de harde schijf van één terabyte kan je vermoedelijk alles kwijt wat je maar wil. Tot slot koos HP voor een afzonderlijke grafische kaart: een GeForce 940M van Nvidia.

Zoals gewoonlijk zijn we niet enthousiast over de keuze van een HDD in de plaats van een SSD. De extra opslagruimte voor een gegeven budget weegt volgens ons niet op tegen de prestatiewinst die een bliksemsnelle (maar kleinere) SSD met zich meebrengt. Systemen met een SSD maar een minder krachtige processor en zelfs minder RAM, zullen bij het uitvoeren van lichte taken merkbaar responsiever aanvoelen.

Grafisch zetje

De toevoeging van de 940M is dan weer een uitstekende keuze. De kaart is niet bepaald Nvidia’s krachtigste paard in de stal, maar je kan er mee gamen. Zolang je niet van zin bent de nieuwste spellen op de allerhoogste instellingen te spelen, zal deze grafische kaart je bijstaan. Een terechte keuze, aangezien het Star Wars-universum meer dan genoeg spellen telt. De 940M is iets te licht om de Star Wars-laptop als echte gamemachine te bestempelen, maar je kan er mee uit de voeten.

HP benut de redelijk grote behuizing verder door een dvd-station te voorzien. In het opzicht van games is dat opnieuw een verstandige keuze, die het bovendien mogelijk maakt om je Star Wars-collectie op dvd af te spelen. Je krijgt de nodige aansluitingen dankzij twee usb 3.0, een usb 2.0-poort en een hdmi-aansluiting, maar echt gul noemen we die bedeling nu ook weer niet. Bovendien zitten de poorten net iets te ver naar achteren. Dat levert geen praktische problemen op, maar het had iets cleaner gekund.

Batterij

Het grootste minpunt aan dit toestel is zonder enige twijfel te batterij. We houden het tijdens licht gebruik ongeveer vijf uur vol zonder stopcontact. Binnenin dit toestel is ruimte genoeg voor een grotere batterij en het is jammer dat die niet benut werd. Langs de andere kant is deze laptop vermoedelijk niet gemaakt om mee te gaan werken. Jammer genoeg kan een student er evenmin een hele lesdag mee uitzitten.

De moeite?

Is de HP Star Wars-laptop z’n geld nu waard? Wij denken van wel. Je betaalt net geen 100 euro extra bovenop gelijkaardige toestellen zonder Star Wars-branding, en dat lijkt ons eerlijk. HP gaf dit toestel een look and feel die verder gaat dan enkele gimmicks: dit is een Star Wars-laptop, die Star Wars blijft uitademen ook wanneer je alle illustraties in het Command Center beu gekeken bent. Dit is zeer zeker een toestel voor de liefhebbers, maar als liefhebber word je hier eerlijk behandeld. Een extra accessoire zoals een Star-Wars-muis zou het pakket weliswaar ten goede komen, en de afweging tussen Star Wars enerzijds en prijs/kwaliteit anderzijds nog eenvoudiger maken. Als niet Star-Wars fan heb je bij deze laptop uiteraard niets te zoeken.