Onlangs keek collega Cédric in een afzonderlijke review naar de Compute Stick van Intel en hij was niet onder de indruk. Vandaag nam ik de Ideacentre Stick van Lenovo onder handen. Op het eerste zicht kan je denken dat een review van deze nieuwe staaf met kopiëren en plakken af te handelen valt. De vormgeving en zelfs de hardware binnenin zijn immers quasi identiek. De stick wordt dus aangedreven met een Intel Atom-processor die ook het grafische werk voor z’n rekening neemt. De 2 GB aan RAM wordt aangevuld met een opslagcapaciteit van 32 GB, waarvan je ongeveer 20 ter beschikking hebt. Windows 8.1 is het besturingssysteem van dienst. (Een upgrade naar Windows 10 behoort normaal gezien tot de mogelijkheden, maar met dat nieuwe besturingssysteem konden we de Stick nog niet testen.)

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik de prestaties onder de loep nam. Uiteraard is de Ideacentre Stick geen snelheidsduivel: de hardware sluit meer aan bij een tablet dan bij een computer, maar de stok van Lenovo presteert op alle vlakken beter dan de creatie van Intel. Bovendien is het ding goedkoper.

Trage wifi, het grootste pijnpunt van de Compute Stick, is een probleem waarmee de Ideacentre Stick helemaal niet kampt. In combinatie met de adequate hardware wil dat zeggen dat je met de stick perfect fullHD-video kan bekijken en streamen. Gelukkig maar, het hele opzet van zo’n pc op een stokje is toch om een scherm naar keuze om te toveren tot krachtige multimediahub. Dat lukt perfect met de Ideacentre, al kan je er ook productief mee zijn. Verwacht geen wilde multitask-capaciteiten maar gewoon rondsurfen, typen of werken in niet al te grote spreadsheets gaat vlot. Vergelijk de capaciteiten best met die van een degelijke Windows-tablet.

Laat je niet vangen door de manier waarop de Stick geadverteerd wordt: het ding lijkt op een USB-stick maar is beslist iets groter. Bovendien duw je het in een HDMI-poort. Tot slot heeft de stick natuurlijk stroom nodig. Die krijgt hij via een adapter en een microUSB-aansluiting. Als je dan nog aan muis en toetsenbord denkt is de Stick plots toch een stuk minder draagbaar.

De aansluitingen zijn, gezien de vormgeving, erg beperkt. Naast de microUSB-poort, die bezet is door de adapter, heb je één gewone USB-aansluiting en een microSD-kaartsleuf. Die éne USB-poort is een pijnpunt. Met een adapter voor muis en toetsenbord heb je zonder USB-hub al geen plaats meer voor een stick. Een beetje vervelend, maar gezien de prijs en de vormgeving een aanvaardbaar compromis.

De Ideacentre Stick wordt geleverd met korte verlengkabel zodat de staaf zeker in je televisie of scherm past. Randapparatuur moet je zelf voorzien. Zoek je een kleine, draagbare en goedkope oplossing om een scherm om te toveren tot multimediacomputer, dan is de Ideacentre Stick 300 een goede keuze. De Compute Stick van Intel heeft in dit verhaal niets meer in de pap te brokken.