De Idol 3 van Alcatel is in ieder geval een uniek toestel. Bij het eerste gebruik valt meteen een originele functionaliteit op: de OneTouch Idol heeft geen boven- of onderkant. Hoe je het toestel ook om houdt, het scherm draait mee. Op het eerste gezicht leuk, maar praktisch gezien is de meerwaarde niet heel erg groot. Omdat de camera gewoon links boven zit wordt het maken van een fatsoenlijke foto met een omgekeerde telefoon al snel een gestuntel qua handpositie. Bellen kan wel in alle posities: het toestel heeft zowel aan de boven als onderzijde een microfoon en speaker. Dat aangaande ontdekte ik een belangrijk minpuntje: de persoon aan de andere kant van de lijn klinkt alsof hij of zij door een conservenblik praat, en dat is toch wel naar voor een apparaat dat in essentie bedoeld is om mee te bellen.

Lastige knoppen

De positie van de knoppen aan de zijkant is op zijn zachtst gezegd hinderlijk. Ze zitten namelijk op exact dezelfde hoogte. Als je het scherm ontgrendelt druk je automatisch ook aan de andere kant van het toestel de volumeknop in – iets wat in mijn geval resulteerde in een galerij vol ongewenste screenshots.

Ook opvallend: het toestel geeft geen trilfeedback geeft bij het typen, iets wat erg vreemd aanvoelt als je dat wel gewend bent.
Tot zover de kritiekpuntjes, want al bij al ben ik eigenlijk best wel heel tevreden over dit toestel. Voor 229 euro heb je namelijk een telefoon die mee kan met andere modellen in het hogere middensegment, alleen dan voor een laag-segment prijs. Wie graag met een groter scherm staat te pronken, kan voor een meerprijs van 70 euro de 5,5 inch-versie kopen, welke een full-HD scherm heeft.

Luid

Het toestel heeft twee JBL- speakers, en die kunnen hard. Echt loeihard. Een ervaringsadvies: houdt hier rekening mee als je hem voor de eerste keer gebruikt als wekker.

Android Lollipop draait zeer soepel. Ook als er meerdere applicaties open staan heb ik nauwelijks noemenswaardige haperingen waargenomen. Het feit dat het toestel trots meldt hoeveel ruimte het heeft vrijgemaakt als je alle openstaande applicaties sluit met een druk op de knop, doet je glunderen. Ruimte gaat wel een probleempje worden in het geval van de dual-sim variant die wij hebben mogen testen. Het toestel heeft 16 GB intern geheugen, maar als je kiest voor dual-sim offer je daarmee de mogelijkheid tot uitbreiding. Zeker wanneer je je media op het toestel zet ben je snel door de ruimte heen.

De camera is redelijk. De wereld wordt door de ogen van de Alcatel wat grauw, maar we klagen niet, behalve als het licht wat minder optimaal is. Dan worden foto’s en zeker selfies al snel wat vlokkerig.

De batterijduur is wel heel fatsoenlijk. Bij zeer intensief gebruik redden we met gemak het einde van de dag, als ik geen gekke dingen doe, is zelfs twee dagen geen probleem.