De E-M10 nestelt zich aan de onderkant van Olympus’ OM-D-lijn, die wordt gekenmerkt door meer geavanceerde functies zoals een elektronische zoeker en een kantelend display. De camera ging dit jaar aan de haal met een EISA Award als beste instapmodel bij de systeemcamera’s. Wat maakt dit toestel de moeite waard?

Compacte systeemcamera

Allereerst is hij erg compact in formaat en voelt hij licht aan dankzij de magnesiumlegering waaruit de body is opgetrokken. De camera heeft een uitstekende elektrische zoeker (1,44 miljoen beeldpunten en een verversingssnelheid van 120x per seconde), wat goed van pas komt, want het kantelende lcd-scherm wordt al snel moeilijk leesbaar bij fel zonlicht.

Het aanraakscherm geeft toegang tot de voornaamste functies. Maar dat hoef je niet per se te gebruiken, want alle functies zijn ook via fysieke knoppen bereikbaar. Al die wieltjes en knoppen zien er in eerste instantie misschien wat intimiderend uit, maar zijn een godsgeschenk voor meer ervaren fotografen die de camera volledig naar hun hand willen zetten. Je kunt de E-M10 natuurlijk ook volledig automatisch zijn werk laten doen.

Naast de klassieke modi manueel, automatisch, semi-automatisch en video, is de camera ook voorzien van Olympus’ eigen Photo Story-modus, die automatische collages maakt van een selectie foto’s, en een Art Filter-modus. Met die laatste modus kan je je foto’s rechtstreeks op de camera opleuken met verschillende filters. Andere ingebakken functies zijn onder meer time lapse en auto HDR.

Beeldkwaliteit en prestaties

De beeldkwaliteit van de E-M10 is goed en ligt in de lijn van wat je mag verwachten van een systeemcamera van dit kaliber. Foto’s gemaakt in jpeg bij helder daglicht en een lage ISO-waarde zien er prima uit, maar zodra je de ISO optrekt naar 400 of meer, beginnen in de onscherpe delen artefacten op te duiken als gevolg van de ruisonderdrukking. Dat kan vooral een probleem zijn als je snelle actie wilt fotograferen. De videokwaliteit is acceptabel voor korte filmpjes of vakantiefragmenten, maar houd vanaf ISO 1600 wel rekening met redelijk wat kleurruis.

De kwaliteit zit dus goed, maar ook op snelheid scoort de E-M10 punten. Scherpstellen vraagt ongeveer 0,2 seconden bij goede lichtomstandigheden en ongeveer een tiende van een seconde langer bij weinig licht. De ontspanvertraging bedraagt slechts 0,062 seconden en bij serieopnames haalt de camera 8 beelden per seconde. Snel genoeg dus om een spontane actie van je kinderen of huisdieren op de gevoelige plaat vast te leggen. Het batterijleven zou voldoende moeten zijn voor 320 foto’s, maar in praktijk lijkt dat aantal zelfs hoger te liggen.

Ten slotte nog een leuke extra: wifi. De camera kan via een wifiverbinding communiceren met een app op je smartphone (Android of iOS). Via de app kan je de camera onder meer op afstand bedienen, door je foto’s bladeren, foto’s bewerken en geotags toevoegen. Een leuke toevoeging die de camera meerwaarde biedt.

Conclusie

De Olympus OM-D E-M10 verenigt alle goede eigenschappen die de OM-D-serie zo succesvol hebben gemaakt, maar doet dat in een compactere body en voor een lagere prijs. De camera is snel, levert goede foto’s af en ziet er bovendien nog eens erg leuk uit. Dankzij zijn uitgebreide manuele instellingen en mogelijkheid om de lenzen te verwisselen, is het een uitstekende opstap voor wie niet langer genoeg heeft aan een compactcamera, maar zich liever (nog) niet aan een spiegelreflex waagt.

Specificaties

 • Productsoort: Camera met Micro Four Thirds met verwisselbaar lenssysteem
 • Geheugen: SD-geheugenkaart
 • Afmetingen: 119,1 x 82,3 x 45,9 mm
 • Gewicht: Ong. 400 gram ( met accu en geheugenkaart)
 • Beeldsensor: 16 megapixels Live MOS beeldsensor
 • Beeldprocessor: TruePic VII
 • Beeldstabilisatie: Ingebouwde 3-assige beeldstabilisatie
 • Elektronische zoeker: Ong. 1,44 megapixels, 1,15x versterking
 • Monitor: 3,0” kantelbare monitor
 • AF-systeem: Contrastdetectie AF
 • ISO-gevoeligheid: Laag (ong. 100) tot 25600
 • Maximum sluitersnelheid: 1/4000 sec
 • Flitser: Ingebouwd
 • Maximumsnelheid opeenvolgende foto’s: 8,0 fps (zonder beeldstabilisatie)
 • Art Filter: 12 Art Filters
 • Art Effect: 8 Art Effects
 • Fotoverhaal: 4 thema’s
 • Wifi-functie: Draadloos fotograferen, foto’s delen, GPS-tagging, Smart & Easy Connection

De E-M10 body is verkrijgbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering voor 599,99 euro. Daarnaast is hij verkrijgbaar als een kit met de M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 lens voor 699,99 euro, of met de extra dunne zwarte M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ pancake elektronische zoomlens voor 799,99 euro.