Modecom is een nieuw Pools merk dat zich op onze markt wil profileren en met de 8025 lijkt dat aardig te lukken. De specificaties lijken op die van de Toshiba WT8, maar de 8 inchtablet is 50 euro goedkoper, de randen zijn een stuk dunner en de softtouch-achterkant voelt kwalitatiever aan. De tablet draait Windows 8.1 met Bing, net als zijn voornaamste concurrent. De schermdiagonaal van beide toestellen is even groot, wat wil zeggen dat het scherm bij beiden net iets te klein is om optimaal te kunnen genieten van het bureaublad. De Metro-interface komt hier wel tot z’n recht en bovendien is het leuk het bureaublad ter beschikking te hebben, ook al zal je het niet veel gebruiken.

Net als de WT8 is de Modecom niet bepaald een snelheidskoning, en in de benchmarks presteert het toestel zelfs nog iets slechter dan concurrent Toshiba. Gelukkig zitten de bescheiden specificaties niet in de weg van basisgebruik. Windows zelf draait vlot op deze tablet, en dat is gezien de prijs op zich al een knappe prestatie. Voor taken als surfen of mails versturen is er op dit toestel niet al te veel aan te merken.

Helaas gaat voor niets de zon op en is de goedkope tablet niet zonder beperkingen. Na het installeren van enkele standaardbenchmarks werd ik getrakteerd op volgende melding: 69,4 MB vrij van de 11,2 GB. Op die 11,2 GB staat ook de Windowsinstallatie, wat betekent dat er maar 5,6 GB over is. Het intern geheugen van deze tablet is zo klein dat je er naast basistaken nauwelijks iets mee kan doen zonder geheugenkaart. Wie hier en daar een iets groter programma wil installeren zal dat bovendien ook op die geheugenkaart moeten doen, wat wil zeggen dat je ze er niet zomaar uit kan halen.

Muziek
Voor de prijs is de Modecom 8025 geen verkeerde tablet. Slechts 5,6 GB intern geheugen is echter heel weinig. Ondanks het feit dat de 8025 een Windowstablet is zal je je moeten beperken tot apps, want echte Windows-software zal de beschikbare ruimte snel opsouperen. Ook eventuele films en muziek plaats je best op een externe SD-kaart. 

De versie van de tablet die ik testte heeft een degelijke prijs-kwaliteitverhouding voor wie zich beperkt tot basisgebruik van de tablet. Veel essentiële apps zoals email, een browser en een muziekspeler zijn al voorgeïnstalleerd en vragen dus niets extra van de beperkte opslagcapaciteit.

Vraag je dus af of wat voor soort gebruiker jij bent. Indien je een scherp geprijsde tablet wil voor het vervullen van basistaken en je niet te veel muziek of apps op het interne geheugen kwijt wil volstaat de Modecom 8025 voor je noden. Wie iets meer software op z’n tablet wil zetten kijkt beter uit naar het 32 GB-model, of moet zich behelpen met een geheugenkaartje.