Deze Galaxy Tab Pro 8.4 is de kleinste tablet in Samsungs Pro-reeks, met een scherm van – je raadt het al – 8,4 inch. Dat scherm is meteen een grote troef van deze tablet: met zijn resolutie van 2.560 x 1.600 pixels is dit de 8 inchtablet met de hoogste pixeldensiteit die je momenteel kan krijgen. Daarmee is de Tab Pro een plezier om te gebruiken: alles van simpele tekst tot HD-video en games ziet er helder en perfect scherp uit. De interne onderdelen ondersteunen dat indrukwekkende scherm ook quasi zonder pruttelen: de Snapdragon 800-chipset en quadcore CPU kunnen in combinatie met 2 GB RAM zo ongeveer alles aan wat je in hun richting gooit.

Lederlook

Aan de buitenkant ziet de tablet er niet slecht uit; Samsung blijft bij z'n 'lederlook' met nepstiksels. Of je daarvan houdt is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het ziet er best stijlvol uit en de textuur voelt aangenaam. Dankzij de afgeronde hoeken en het beperkte gewicht ligt de tablet comfortabel in je hand(en). Zoals gewoonlijk bij Samsung is de volledige bekleding van plastic, inclusief het metallic randje aan de zijkant; liefhebbers van metaal moeten elders hun gading zoeken. De Galaxy Tab Pro 8.4 heeft een fysieke homeknop; de gebruikelijke Androidtoetsen aan weerzijden ervan zijn aanraaktoetsen. Die zijn uiterst gevoelig, wat één irritant nadeel heeft: als je de tablet horizontaal gebruikt, bijvoorbeeld om film te kijken, kan je ze erg makkelijk per ongeluk activeren.

De camera's presteren niet slecht, wat voor een tablet een hele prestatie is. Foto's van de 8 megapixel frontcamera zijn meestal scherp, met waarheidsgetrouwe kleurweergave, en de goede flits zorgt ervoor dat je zelfs 's nachts nog zeer behoorlijke resultaten neerzet. Ook over de luidsprekers kan je niet klagen: ze gaan verassend luid, naar tabletnormen, en de geluidskwaliteit zit goed.

Magazine

De Tab Pro 8.4 heeft uiteraard de laatste versie van Samsungs TouchWiz aan boord. Daarin vind je de opties en wijzigingen die je gewoon bent, maar met een paar nieuwe features. De Magazine UX krijgt nu Flipboard-integratie, waarmee je pagina's kan maken die geheel bestaan uit tegels. Samsung mikt met hun Pro-lijn duidelijk op zakelijk gebruik, en dat weerspiegelt zich in de meegeleverde software. Je krijgt onder andere Hancom Office, een gratis abonnement voor zes maanden op WebEx Meetings, en een abonnement voor twee jaar op RemotePC, waarmee je je Mac of pc kan bedienen vanop je tablet.

De Tab Pro heeft ook multitaskingfeatures aan boord, waarmee je effectief in meerdere vensters naast elkaar kan werken. Veeg gewoon opzij van de rechterkant van het scherm, en je kan je keuzes maken. Eens je de verschillende gestures om apps te openen en herschalen in de vingers hebt, is het een plezier om te gebruiken, maar hou er wel rekening mee dat dit zijn tol eist: de normaal zo sterke performance wordt heel wat trager als je in meerdere vensters werkt.