De iPad was lange tijd koning onder de tablets, maar moet steeds meer zijn mannetje proberen te staan tegen alternatieven die draaien op Windows of Android. Met de Xperia Z Tablet had Sony vorig jaar al een waardige iPad-rivaal in handen. Dit jaar heeft die Androidtablet een update gekregen in de vorm van de Xperia Z2 Tablet.

Het eerste wat meteen opvalt wanneer je de tablet uit zijn doos haalt, is hoe dun en licht hij is. De Xperia Z2 Tablet weegt amper 426 gram en is 6,4 millimeter dik. Daarmee is hij iets dunner en lichter dan de iPad Air, die met 469 gram en 7,5 millimeter nochtans ook geen zwaargewicht is. Toch voelt de Z2 Tablet dankzij zijn prima bouwkwaliteit allesbehalve fragiel aan. De voorkant is volledig door glas bedekt, terwijl het achterpaneel is opgetrokken uit een hard, mat kunststof dat rubberachtig aanvoelt. Dat lijkt op het eerste zicht goed bestand tegen krassen, maar staat wel meteen vol vette vingers.

Waterdicht

Door de 16:9 schermverhouding en grote schermrand is de 10,1 inchtablet in de liggende stand nogal aan de brede kant. Gelukkig zit zijn formaat niet te veel in de weg dankzij het lichte gewicht, waardoor je de tablet nog altijd makkelijk met één hand kan vasthouden. Toch verkeek ik mij op de meer dan 2 centimeter brede schermrand en had ik liever een iets compactere tablet gezien. Bovendien geeft het de tablet niet echt een premium uitstraling, terwijl hij die status echt wel verdient. In de schermrand zitten links en rechts van het scherm twee luidsprekers subtiel weggestoken. Die bieden een prima stereogeluidservaring en zijn zo geplaatst dat je ze niet per ongeluk afdekt wanneer je de tablet vasthoudt.

Net als zijn voorganger is de Xperia Z2 Tablet stof- en waterdicht. Hij is niet alleen beschermd tegen eventuele spatten, maar kan ook worden ondergedompeld tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Ten minste toch als je de klepjes over de micro-USB-poort en de geheugenkaartsleuf goed afsluit. Is dat niet het geval, dan is je tablet ineens niet meer zo waterdicht wanneer je hem mee onder de douche neemt. Gelukkig laat de Z2 Tablet van zich horen wanneer de klepjes niet goed dicht zijn, zodat je ze niet vergeet. Ik heb de tablet onder water proberen bedienen, maar dat verloopt stroef en de tablet reageert ook op de input van druppels die op het scherm vallen.

Het scherm van de Xperia Z2 Tablet is een pareltje. Sony weet hoe het een goed scherm moet maken en dat is bij deze tablet niet anders. Het 10,1 inchscherm heeft een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 224 pixels per inch. Dat is minder dan de 264 ppi van de iPad Air, maar je moet er al een vergrootglas bijhalen om de pixels op het scherm te kunnen onderscheiden. Het scherm oogt zeer scherp en heeft een uitstekende helderheid. Ook de kleurweergave en het contrast zijn erg goed dankzij Sony’s Triluminos-technologie, die we ook in de Bravia-tv’s terugvinden. De kleuren spatten van het scherm, maar zijn voor mijn persoonlijke smaak soms wat te warm en gesatureerd. Gelukkig is daar snel een mouw aan gepast met een paar tweaks in de instellingen.

Geen getreuzel

Onder de motorkap voldoet de Sony Xperia Z2 Tablet helemaal aan wat je vandaag van een premium tablet kan verwachten. Het apparaat draait op een Snapdragon 801-chip van Qualcomm, met een snelle 2,3 GHz quadcoreprocessor en Adreno 330 grafische chip. Doe daar nog eens 3 GB RAM bovenop en je krijgt een tablet die zowat alle taken die je erop afvuurt zonder enig treuzelen uitvoert. Ook 3D-games draaien soepel en zien er bovendien erg goed uit. Het intern geheugen bedraagt standaard 16 of 32 GB, maar als je daar nog niet mee toekomt, kan je het altijd nog uitbreiden met een microSD-kaartje tot 128 GB.

Ook wat netwerk- en verbindingsmogelijkheden betreft, is de Xperia Z2 Tablet van alle toeters en bellen voorzien. Met ondersteuning voor Bluetooth 4.0, NFC, Miracast, MHL 3.0 en DLNA zijn er voldoende manieren om je tablet met andere apparaten te koppelen. Verbinden met het internet kan dan weer via wifi (802.11 a/b/g/n/ac) of 4G indien je voor de duurdere LTE-versie kiest.

Sony heeft gekozen voor een 8 megapixelcamera achteraan, wat helemaal niet verkeerd is voor een tablet. De camera levert behoorlijke resultaten, maar de foto’s tonen wel redelijk wat ruis bij slechte lichtomstandigheden. Dat blijft een typisch pijnpunt voor smartphone- en tabletcamera’s. Misschien belangrijker voor een tablet, is de camera aan de voorkant om te videobellen. Ook daar heeft Sony extra moeite gedaan met een 2,2 megapixelvariant. Naast de 1,2 megapixelcamera van de iPad Air, krijgt de Xperia Z2 Tablet hier duidelijk de voorkeur.

Het slanke formaat in combinatie met het Full HD-scherm en de krachtige processor deed me in eerste instantie wat vrezen voor de batterijduur van deze tablet. Die zorgen bleken onterecht, want Sony heeft de Xperia Z2 Tablet van een fikse 6.000 mAh-batterij voorzien. Die hield het ongeveer 11,5 uur uit in onze videotest, met wifi actief en de helderheid net over de helft. Bij normaal gebruik trok ik het telkens een drietal dagen op één batterijlading, zonder de energiebesparende stand van de tablet te activeren. Gebruik je de tablet intensief doorheen de dag als werkpaard, dan zal je hem wel sneller aan de lader moeten hangen.

Extra snufjes

De Xperia Z2 Tablet draait op het nieuwe Android 4.4.2 KitKat met daarover Sony’s eigen grafische schil die we ook op de andere mobiele apparaten van de fabrikant terugvinden. Die valt vooral op door de extra apps en widgets die Sony heeft toegevoegd voor zijn eigen muziek- en videodiensten, maar heeft ook een aantal handige functies aan boord die de tablet net dat tikje meer geven.

Eén zo’n functie is de ingebakken universele afstandsbediening. Net als zijn voorganger, beschikt de Xperia Z2 Tablet over een infraroodsensor, zodat je hem kan koppelen met je televisietoestel of andere hardware, zoals een decoder of blu-rayspeler. De koppeling verloopt zeer eenvoudig en Sony heeft een app voorzien waarmee je vervolgens de tv met je tablet kan bedienen.

Die afstandsbediening kan je zelfs in een pop-upvenster openen, dat boven alle andere apps zweeft en overal toegankelijk is. Sony noemt het Small Apps, een functie die verstopt zit onder de knop met recente apps. Daar vind je ook reeds een browser, rekenmachine, timer en screenshotfunctie voorgeïnstalleerd, maar je vindt nog meer Small Apps in de Play Store.

Sony draagt entertainment hoog in het vaandel en dat geldt uiteraard ook voor zijn tablets. Naast de eerder vernoemde muziek- en videodiensten is er ook aandacht voor gaming. Zo kan je een Playstation 3-controller op de tablet aansluiten, wat bijzonder fijn is voor het spelen van shooters en racespelletjes die zich meestal niet zo goed lenen voor een aanraakscherm.

Conclusie

De Xperia Z2 Tablet is een verderzetting van de weg die Sony vorig jaar reeds was ingeslagen met de Xperia Z Tablet. De hardware en software hebben logischerwijs een upgrade gekregen, maar het algemene verhaal blijft hetzelfde. De Xperia Z2 Tablet is een echte multimediamachine die probleemloos naast de iPad kan staan en de tablet van Apple op verschillende vlakken zelfs overtreft. Dat mag ook wel, want de Z2 Tablet speelt mee in dezelfde prijsklasse en duikt net boven of net onder de prijs van de iPad Air, afhankelijk van welk model je kiest.

Toch heeft de Xperia Z2 Tablet één belangrijk nadeel tegenover de iPad en helaas voor Sony kan het daar zelf niet eens iets aan doen. Ik doel daarmee op het gebrek aan Androidapps die geoptimaliseerd zijn voor 10 inchtablets in vergelijking met het aanbod in de App Store van Apple. Dat klinkt misschien als een detail, maar het is zoveel aangenamer om een app te gebruiken die aangepast is aan het grotere schermformaat, in plaats van een uitgerokken versie van een smartphoneapp. Zeker omdat je de Xperia Z2 Tablet vanwege zijn formaat negentig procent van de tijd in liggende stand zal vasthouden. Helaas is maar een klein percentage van de Androidapps geoptimaliseerd, zelfs een grote speler als Facebook heeft nog geen aangepaste app.

De Sony Xperia Z2 Tablet is een krachtige iPad-vervanger, maar mist ondanks zijn slanke formaat dezelfde premium uitstraling als de tablet van Apple. Vooral de brede schermrand is daar de oorzaak van. De extra softwarefuncties die Sony heeft toegevoegd geven hem dan weer een streepje voor, maar daar staat een beperkt aanbod aan geoptimaliseerde apps in de Play Store  tegenover. Ben je desondanks toch op zoek naar een grote Androidtablet voor al je entertainment, dan ben je bij de Sony Xperia Z2 Tablet aan het goede adres.