Sportfanaten hebben hun ideale compagnon al een tijdje gevonden in de GoPro-camera’s, maar geen enkele fabrikant leek oog – of moet ik zeggen oor – te hebben voor de klankkwaliteit van hun actiecamera’s. Sony zag die leemte en sprong er in met de HDR-MV1, of Music Video Recorder voor de vrienden.

De eerste blikvanger is het scherm, dat je aan de zijkant van de camera vindt en dat niet uitklapbaar is. Een ramp is het niet, maar als je de camera voor je houdt in plaats van naast je hoofd is het wel moeilijker om even een blik op het (tijdens het opnemen gedimde) scherm te werpen. 

Visueel volume

Ook opvallend: de twee forse, naar buiten gerichte microfoons onder de lens. En daar zit de grote troef van de HDR-MV1. Wanneer je de camera aanzet, krijg je meteen een visuele weergave van het binnenkomende volume te zien. Via de vierwegsknop naast het scherm kan je de gevoeligheid van de microfoons heel snel aanpassen.

De klank is verbazingwekkend goed, ook bij hoge volumes. Bevriende bands van wie ik een optreden gefilmd heb, waren blij verrast met het resultaat. De Music Video Recorder is bovendien een goed instrument om repetities mee te beoordelen, of zelfs live-sessies mee op te nemen bij je thuis. Geen gezeul meer met externe microfoons of andere randapparatuur, al kan je die ook op de camera aansluiten.

Ook in het donker

De breedhoeklens is erg fijn, bijvoorbeeld in kleine repetitiekoten waar het anders moeilijk is om iedereen in beeld te krijgen. De kleurkwaliteit in slechte lichtomstandigheden is heel goed. Er is amper ruis te merken in donkere partijen en zwart is ook echt zwart. In het donker is het wel moeilijk om echt scherp beeld te krijgen, al kon de beeldkwaliteit ook in gewone lichtomstandigheden wat beter.

De Music Video Recorder slikt microSD-kaartjes en, zoals steeds bij Sony, ook Memory Stick Micro. Er is echter maar één sleuf. De ene soort moet je er gewoon insteken en de andere op zijn kop, maar ze passen allebei in elke richting. Als je niet doorhebt dat je kaartje er verkeerd in zit, kan je, zoals ik, dus wel eens een halfuur gaan vloeken (voor je besluit de handleiding eens te lezen).

Natuurlijk zijn er ook snufjes aanwezig, zoals een opname starten en stoppen met je smartphone, of video’s delen via NFC met een compatibele smartphone. Maar de geluidskwaliteit van deze kleine knapperd is al voldoende als verkoopargument. 299 euro vind ik nogal steil als adviesprijs, maar voor 50 euro minder zou ik hem zelf in huis halen.