Ik heb al veel printers getest, maar van alle installaties spant deze Epson-printer de kroon. Op een Windows 8-computer lukt het door een driverprobleem niet met de meegeleverde cd. Je moet eerst een aparte driver installeren van de Epson-website om verder te kunnen. Daarvoor moet je zelfs naar de Nederlandse website surfen, want de Belgische ondersteuningspagina bleek tijdens mijn test niet te werken. Geen al te goede start. Onder Windows 7 is er gelukkig geen vuiltje aan de lucht.

Teleurstelling
Bij het openen van het kopieerdeksel maakte ik het toestel zelfs bijna stuk. Je moet eerst achteraan de papierhouder uitklappen voordat je kan scannen. Vreemde flater, want de meeste Epson-printers hebben echt wel een degelijk ontwerp. Tijd om de cartridges te installeren. Hoe? Niet door gewoon de klep te openen. Je moet in het instellingenmenu de optie Inktpatronen vervangen aantikken, en pas daarna kan je aan de slag. Waarom kan je niet gewoon inkt installeren van zodra de klep open gaat? Die klep gebruik je toch voor niets anders.

Na een pittige start print ik eindelijk mijn eerste papieren. Kopiëren gaat tamelijk snel: 10 pagina’s kleur duren vier en een halve minuut, 10 zwart-wit exemplaren iets meer dan drie minuten. Een pagina kopiëren duurt ongeveer een halve minuut. Om tekst te printen, scoort de XP-402 prima, maar bij kleurafdrukken gaat hij op gewoon papier compleet de mist in door vervelende lijnvorming. Het gebruik van fotopapier levert gelukkig een mooier resultaat op, maar foto’s laat je toch beter online afdrukken of in je supermarkt.

Epson kan maar beter goed nadenken over hun volgende stap, want deze is grotendeels mislukt. Het toestel is na de installatie behoorlijk gebruiksvriendelijk, maar daarvoor moet je eerst behoorlijk spartelen.