Tablets met Windows 8 rollen nog maar net van de band, of er zit al een straffe jongen tussen. 500 euro voor een tablet met toetsenbord, dat lijkt me wel heel scherp. Waar zitten de addertjes onder het gras?

Windows 8 is gemaakt voor gebruik met een aanraakscherm, dus moest ik niet lang wachten tot de eerste tablets beschikbaar waren. Op de tabletmarkt vind je twee verschillende Windows-versies: Windows RT en Windows 8. Deze tablet maakt gebruik van Windows 8, net zoals je gewone computer. Eén ding valt al meteen op: hij is muisstil.

Stille jongen

Bij een Windows-toestel hoort altijd een ventilator die op de achtergrond blaast. Meestal onopvallend, maar bij momenten toch vervelend. Deze tablet doet dat niet. Sterker nog: hij is bijzonder dun en weegt amper 570 gram. Bovendien ziet hij er nog sexy uit ook naar mijn mening. De achterkant van de tablet en het toetsenbord lijkt afgewerkt in aluminium, maar is in feite een heel sterke soort plastic. Op het eerste gezicht lijkt het alleszins behoorlijk krasvast.

Het scherm heeft een resolutie van 1.366 x 768 pixels en is goed zichtbaar vanuit bijna elke kijkhoek. Een Full HD-scherm had leuk geweest, maar je kan niet alles hebben voor deze scherpe prijs. De kleuren zijn verder mooi; alleen de helderheid had gerust wat hoger gemogen.

Je zou denken dat een Windows-tablet zonder ventilator behoorlijk warm wordt, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Bij eenvoudige taken voel je geen merkbaar verschil, maar van zodra je bijvoorbeeld een hogeresolutiefilm afspeelt op YouTube, krijgt hij het snel warmer. Soms kan dat storend werken, maar in feite zijn er weinig tablets die echt koel blijven bij intensief gebruik.

Verder vind je op de tablet alle aansluitingen die je maar zou willen: hoofdtelefoon, HDMI en een MicroSD-uitbreidingsslot. Voor een USB-aansluiting is de tablet te dun. Daarvoor moet je naar het toetsenbord kijken.

Toetsenbord inbegrepen

Bij elke Iconia Tab W510 wordt standaard een toetsenbord meegeleverd. Da’s best verwonderlijk, want de meeste tablets verkopen zo’n toetsenbord optioneel. Hiermee tover je deze tablet in een handomdraai om tot een netbook. Op het toetsenbord vind je enkel een USB-aansluiting, verder niets.

De grootste troef van het toetsenbord is zijn extra batterij, en de bijhorende autonomieboost voor je tablet. Bij licht gebruik gaat de Iconia Tab W510 gemiddeld 10 uur mee, maar wanneer je het toetsenbord aansluit, stijgt de autonomie tot een hallucinante 17,5 uur. Zelfs bij intensief gebruik haal je met het toetsenbord nog vlot de kaap van de 10 uur.

Ik nam deze tablet elk weekend mee naar huis, maar de voedingsadapter liet ik op de redactie. Dat geeft wel een bevrijdend gevoel. Is je tablet trouwens bijna leeg, maar is je toetsenbord opgeladen? Dock de tablet dan gewoon in het toetsenbord. Eenvoudiger kan haast niet. Het toetsenbord zelf is vrij compact, net zoals bij de meeste 10 inch netbooks, wat met grote handen wel eens een probleem kan vormen. Het touchpad werkt niet bijster goed en is bovendien veel te klein, maar dat hoeft ook niet wanneer je een goed aanraakscherm voor je hebt.

Vijf vingers

Acer voegt een leuke extra toe aan deze tablet in de vorm van een bijzondere sneltoets. Raak met alle vijf vingers van je hand het scherm aan om een snelkoppelingenmenu op te roepen. Hiermee kan je handig je WiFi of Bluetooth uitschakelen, foto’s en video’s doorbladeren of je documenten raadplegen. Het lijkt een simpel idee, maar de uitwerking is heel mooi en vooral erg praktisch.

Van zodra je de tablet in het toetsenbord dockt, kan je het toetsenbord 280 graden doordraaien tot de tablet mooi naar jou wordt gepresenteerd. Ik heb hem dikwijls zo gebruikt, maar helaas heeft Acer vooraan onder de scharnieren geen rubberen kussentjes toegevoegd. Hierdoor kreeg ik al snel krassen aan de bovenkant van elk scharnier, iets wat eigenlijk niet zou mogen.

Valse opslagcapaciteit

Werken met Windows 8 op deze tablet verloopt bijzonder vloeiend. Wanneer je in de tegelinterface zit, heb je totaal geen last van trage programma’s of schokkende animaties. Van zodra je echter naar de klassieke omgeving gaat, merk je dat de processor niet bijster snel is. Nogmaals, voor simpele taken zoals Windows Verkenner of wat surfen ondervind je zelden een probleem, maar van zodra je gaat multitasken, is het regelmatig wachten geblazen. In feite een beetje zoals bij elke netbook.

De vraag blijft natuurlijk in hoeverre dit belangrijk is. Heb je enkel een tablet nodig om af en toe wat te surfen en je mail te checken? Of dient deze tablet als tweede computer? Dan is de Iconia Tab W510 ruim snel genoeg, en bovendien werkt hij met alle klassieke Windows-programma’s die je vaak gebruikt.

Let er wel op dat zijn opslagcapaciteit geen 32 GB is, zoals vermeld staat. Na de Windows-installatie schiet daar nog maar 10 GB van over, en dat is aan de krappe kant. Maar als dat geen probleem vormt, dan is de Iconia Tab W510 een prima tablet voor een opvallend scherpe prijs.