We nemen een aantal stappen met je door zodat je kunt beginnen met het ontwerpen en afdrukken van je eigen t-shirt:

 1. Beslis eerst waarom je wilt t-shirts bedrukken.
  Als het om promotiedoeleinden gaat, dan is branding je belangrijkste doel. Zelfs als je alleen t-shirts maakt voor mode, moet je consistent blijven in de branding van je shirts. Begin daarom met een lijst waarin je de belangrijkste thema’s, stijlen en persoonlijkheidskenmerken opsomt. Speels of serieus, edgy of conservatief, luxueus of betaalbaar. Een gericht t-shirtontwerp kan vragen als deze in één oogopslag beantwoorden.
 2. Bepaal je budget en de hoeveelheid
  Je staat waarschijnlijk te springen om te beginnen aan je ontwerp, maar je moet toch echt eerst nog even naar je budget kijken. Kleur kost geld, dus dit bepaalt hoeveel kleuren je in je ontwerp kunt verwerken. Bovendien zijn sommige printopties goedkoper om in bulk af te drukken, terwijl andere manieren hogere kosten per afdruk berekenen en geschikter zijn voor kleinere bestellingen. 
 3. Wees op de hoogte van al je printopties
  Hoe meer je op de hoogte bent van je printopties, hoe gemakkelijker het is om de juiste optie voor jou te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor zeefdruk zodat je aantallen in bulk kunt afdrukken, of ga je voor de duurzamere optie van het bedrukken van vinyl. Een nieuwere methode is het afdrukken op aanvraag waarbij je direct op het stof afdrukt.
 4. Ontwerp je afdruk
  Nu mag je beginnen aan het leuke gedeelte: het ontwerp. Ook hier heb je weer verschillende mogelijkheden voor. De goedkoopste optie is natuurlijk dat je zelf je ontwerp tekent, maar je kunt ook gebruik maken van een programma voor fotobewerking. Photoshop is een professioneel programma om gevarieerde en complexe bewerkingen uit te voeren. Je kunt hiermee kleuren, helderheid en verzadigdheid bijwerken, maar net zo goed lay-outs voor een website opzetten. Illustrator is juist handig om logo’s en schaalbare afbeeldingen te maken aangezien het programma vectorafbeeldingen kan weergeven, verwerken en creëren. In combinatie met een grafisch tablet kan je werkelijk indrukwekkende foto’s maken met Illustrator. 
Magnifying Glass, Color Fan, Pantone, Printing Inks
De kleuren die je gebruikt zijn ook afhankelijk van je budget. Beeld: Pixabay.

Klaar met je ontwerp? Dan wordt het tijd om het af te drukken op je t-shirts. Ga op zoek naar een printbedrijf dat de methode aanbiedt die jij zoekt, voor een prijs die je kan betalen. Ga ook eerst eens langs bij het bedrijf om hun werk met eigen ogen te zien. Zodra je helemaal happy bent met de voorwaarden en het werk dat zij leveren, is het tijd om jouw unieke ontwerp op die mooie t-shirts af te drukken.