Een mensenrechtenorganisatie rapporteert mensonterende arbeidsomstandigheden in een Chinese hardwarefabriek die indirect toetsenborden levert aan IBM, Microsoft, Dell, Lenovo en HP. De technologie-industrie start een onderzoek naar de omstandigheden in de fabriek.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), een zelfregulerend orgaan dat is opgericht door de grote technologiebedrijven zelf. Doel is om feiten te verzamelen en eventuele misstanden aan te kaarten bij de betrokken leverancier, zegt EICC-lid IBM tegen ZDNet UK.

Slavernij
De misstanden in de fabriek van Meitai Plastic and Electronics worden omschreven in het rapport ‘High Tech Misery in China’ van het Amerikaanse National Labor Committee (NLC). Werknemers draaien er ploegdiensten van twaalf uur, zeven dagen per week. Ze worden vier dagen per week opgesloten in de fabriek en slapen in overvolle slaapzalen. Per maand krijgen ze gemiddeld twee dagen vrijaf.

Arbeiders op de productielijn mogen hun handen of hoofd niet opheffen en ze hebben 1,1 seconde de tijd om elke toets op zijn plaats te duwen. Ze mogen niet met elkaar praten en worden aangemoedigd om collega’s in de gaten te houden. Er zijn ook bewakers die controleren. Wie de regels overtreedt, krijgt een boete. Het nettoloon bedraagt 41 cent per uur.

Industrie-onderzoek
NLC-mededirecteur Charles Kernaghan betwijfelt of het onderzoek van de EICC effectief zal zijn. "Het feit dat ze de datum hebben aangekondigd -23 en 24 februari – garandeert dat het onderzoek zal worden gecompromitteerd", zegt hij. "Het geeft de fabriek de tijd om de werknemers, die doodsbang zullen zijn, te bedreigen." Hij roept de Chinese pc-fabrikant Lenovo op om bij de Chinese overheid aan te dringen op wetgeving die werkomstandigheden verbetert.

Lenovo en HP laten in een reactie aan ZDNet UK weten dat ze via tussenleveranciers producten afnemen van de bewuste fabriek. Lenovo zal zijn tussenleverancier vragen om de bevindingen in het rapport te verifiëren. HP wacht op de resultaten van het onderzoek van de EICC. 

External links

Rapport: High Tech Misery in China

External links

Electronic Industry Citizenship Coalition