Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Voor de Amerikaanse president Bush zijn Oval Office overlaat aan Barack Obama, moeten stafmedewerkers van het Witte Huis alle dragers van digitale media laten doorzoeken. De reden is dat er miljoenen e-mails die werden opgesteld tussen maart 2003 (de start van de oorlog in Irak) en oktober 2005 worden vermist.

Omdat de berichten nog steeds niet zijn teruggevonden, heeft een rechter in allerijl het bevel gegeven om alle computers en persoonlijke opslagmedia te doorzoeken. Dat zijn zowel harde schijven, cd’s en dvd’s, als USB-sticks en externe harde schijven.

Het gerechtelijk bevel volgt op een aanklacht uit september 2007 van het National Security Archive, een onderzoeksinstituut dat de berichten wil bewaren. Tom Blandon, hoofd van de organisatie, wil er vaart bij zetten omdat het vertrek van Bush en zijn medewerkers zo dichtbij is.

“Er is niet zoiets als een deadline om deze situatie op te helderen”, zegt hij. “Binnen zes dagen is de Bush-regering weg, en zonder dit bevel kan het zijn dat de gegevens mee vertrekken.”

Er is overigens ook goed nieuws. Volgens The Washington Post zijn er al veertien miljoen stuks terecht, al kostte het wel tien miljoen dollar om ze te vinden. Het is niet bekend hoeveel mails er nog ontbreken.

Met een bijdrage van CNet.