Het Vlaams Parlement heeft unaniem een resolutie ingediend om de straling door gsm-masten terug te dringen van 20 volt per meter naar 3 V/m. Dat wil zeggen dat er meer, maar minder sterke zendpalen moeten komen.

Toch dient de maatregel vooral om erger te voorkomen, want de gemiddelde straling ligt al onder de nieuwe norm.

“Wij vragen om die norm van 3 V/m in te voeren, met een streefwaarde van 0,6 V/m, waar de norm nu vastligt op 20,6 V/m”, licht parlementslid Bart Martens (SP.a) toe. “In praktijk is het zo dat de norm op de meeste plaatsen in ons land effectief wordt gehaald, op een paar piekpunten na.”

De verlaging moet echter ook voorkomen dat nieuwe toepassingen, zoals UMTS-technologieën, boven die nieuwe norm gaan uitzenden.

Studie
Dat de straling in België ver onder de norm ligt, werd enkele maanden geleden nog bewezen in een studie van verbruiksorganisatie OIVO en het BIPT. Daaruit bleek dat de straling in België tussen de 0,04 V/m en 2,97 V/m ligt.

Ter vergelijking: de Belgische norm van 20,6 V/m is vier keer strenger dan de Europese regelgeving, en die is op zijn beurt vijftig keer lager dan de internationale norm. In dit spectrum (van 10 MHz tot 10 GHz) vallen overigens ook antennes, zoals die van de NMBS of die van radio- en televisiezenders.

Omdat het parlement het voorstel unaniem heeft goedgekeurd, hoopt Martens dat Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits deze legislatuur (vóór juni 2009) nog tot een decreet brengt. “Het moet natuurlijk ook praktisch haalbaar zijn, met een overgangsperiode voor de operatoren”, aldus Martens.

Enkel piekpunten aanpakken
Minder straling betekent minder dekking per mast. Als de resolutie wordt uitgevoerd, moeten de operatoren dus meer gsm-masten plaatsen. Toch wil dit niet zeggen dat heel België vol nieuwe zendpalen komt te staan. “Waar de norm nu overschreden wordt, moet dat worden aangepakt”, zegt Martens.

Mobistar geen voorstander
De Belgische mobiele operatoren reageren gematigd op de plannen. Proximus bevestigt dat minder straling ook minder dekking betekent, maar benadrukt dat de huidige wetgeving zeer ver onder de gezondheidsnorm ligt. Bovendien zorgt minder dekking ervoor dat gsm’s meer vermogen nodig hebben om met een antenne te verbinden.

Mobistar geeft een soortgelijke reactie, maar zegt uitdrukkelijk dat het niet te vinden is voor het voorstel. “Wij zijn niet echt voorstander omdat de maatregel een heel grote impact heeft op het netwerk”, zegt woordvoerster Patti Verdood.

Zij benadrukt dat zo’n aanpassing betekent dat er tijdelijk gaten in het netwerk komen, waardoor de dekkingskwaliteit terugvalt.

Wat het allemaal gaat kosten en hoeveel nieuwe antennes nodig zijn, kunnen beide operatoren op dit moment nog niet zeggen. Base reageerde niet op de vragen van onze redactie.