Een nieuw rapport bevestigt dat Europa qua internetpenetratie in stijgende lijn zit. Er gaan niet alleen meer mensen online, ze surfen ook steeds sneller. Meer dan zestig procent van de Europese internetters raast tegen 2 tot 10 Mbps het web op. Meestal doen ze dat via een DSL-verbinding.

Uit de studie van de Europese Commissie blijkt dat op 1 juli 2008 er 107 vaste breedbandlijnen waren in Europa. Dat zijn er zeventien miljoen meer dan een jaar ervoor. De gemiddelde breedbandpenetratie komt daarmee op 21,7 procent te staan.

België is een van de tien Europese landen waar de penetratie groter is. Al is de 26,7 procent van ons land veel lager dan Denemarken, de beste leerling in de klas. Dat land heeft een penetratie van 37,4 procent, op de voet gevolgd door Nederland (35,8 procent) en Zweden (32,5 procent)

Belgen zijn tegelijkertijd snel én traag
Opvallend is wel dat België het zeer goed doet als het gaat over de snelheid. Slechts circa 8 procent van de Belgische internetters beschikt over een lijn die trager is dan 2 Mbps. Ongeveer 28 procent heeft zelfs een verbinding die rapper is dan 10 Mbps. Met die score zit België duidelijk in de Europese top – al ontbreken in de Europese studie wel cijfers van belangrijke landen, zoals Nederland en Frankrijk.

Cijfers afkomstig van de Europese Commissie.

Tegelijkertijd bengelt België wel helemaal achteraan het peloton voor mobiele dataverbindingen. Alle andere Europese lidstaten kennen een grotere mobiele breedbandpenetratie. De topper is Spanje, wiens 19,5 procent mobiel internetpenetratie schril afsteekt met de 0,3 procent van België.
 

External links

Europese Commissie