Het hoofd van de eerste en enige Europese kliniek voor gamesverslaving zegt dat de meeste dwangmatige gamers geen psychiater maar een goed gesprek met hun ouders nodig hebben.

Keith Bakker, die het Smith & Jones-centrum in Amsterdam leidt, zegt tegen BBC News dat zijn kliniek de behandelmethode gaat aanpassen. Hij concludeert twee jaar en honderden behandelde gamers verder dat negentig procent van de mensen die zich voor het eerst aanmelden niet verslaafd is.

“Deze kinderen vertonen symptomen die vergelijkbaar zijn met andere verslavingen en chemische afhankelijkheden”, zegt hij. “Maar hoe meer we met die kinderen werken, hoe minder we geloven dat we dit verslaving kunnen noemen. Wat veel van hen nodig hebben, zijn hun ouders en docenten; dit is een sociaal probleem.”

Gepest
Bakker zegt dat veel van de gamers die zich melden in Amsterdam op school zijn gepest of zichzelf hebben geïsoleerd van de buitenwereld. Het centrum legt nu daarom meer de nadruk op activiteiten die hun sociale vaardigheden ontwikkelen, zodat ze weer kunnen terugkeren in de maatschappij.

De directeur waarschuwt wel dat het overgrote deel van compulsieve gamers boven de achttien is, waardoor hulp zoeken hun eigen verantwoordelijkheid en niet die van hun ouders wordt. In het geval van (jongere) kinderen adviseert Bakker om de spelcomputer voor een tijd af te pakken, zodat ze kunnen inzien dat er ook andere keuzes zijn.

External links

Smith & Jones