De Raad voor de Mededinging heeft gisterenavond de overname van Scarlet door Belgacom goedgekeurd. Er zijn wel een aantal voorwaarden om de verkoop te laten doorgaan.

Zo moet het glasvezelnetwerk van Scarlet verkocht worden en mogen klanten van laatstgenoemde ongeacht hun contractduur overstappen naar een andere aanbieder. Bovendien moet het aanbod van de middelgrote provider drie jaar tegen dezelfde (of betere) voorwaarden beschikbaar blijven.

In een mededeling laat de Raad weten dat de overname voor ernstige concurrentieproblemen zorgt, vooral voor breedbandinternet en vaste telefonie. Om die reden moet het Scarlet-netwerk verkocht worden zodat nieuwe of bestaande spelers de concurrentie kunnen aanzwengelen.

Kandidaten voor die overname zijn nog niet bekend, maar het is wel zeker dat dit een nieuwe of kleine speler wordt omdat Telenet als kabelaar niet op de DSL-markt actief mag zijn.

Werk van lange adem
De goedkeuring heeft lang op zich laten wachten. Belgacom maakte op 15 februari 2007 bekend dat het een akkoord had met Scarlet. In mei raakte bekend dat er een diepgaand onderzoek kwam dat in juli werd gevolgd door een negatief advies van de Raad voor de Mededinging.

Op vraag van Belgacom werd de definitieve beslissing na het negatief advies uitgesteld tot eind september om daarna opnieuw te verlengen tot oktober en ten slotte november. Dat uitstel wijst erop dat Belgacom aanvankelijk een pak minder toegevingen wou doen om Scarlet in handen te krijgen.

Wat koopt Belgacom precies?
De overname van Scarlet gaat om meer dan louter de provider die in België actief is. Het bedrijf bestaat sinds 1992 en is ook in kleine mate in Nederland en de Nederlandse Antillen aanwezig. In België is het bedrijf vooral belangrijk omdat het een glasvezelnetwerk heeft dat concurreert met Belgacom. De verplichte verkoop ervan is dus niet onbelangrijk.

Verder is Scarlet nog onder andere merknamen actief als provider. Zo is het Antwerpse Full Telecom een dochterbedrijf dat op zijn beurt een hele reeks kleine providers ondersteunt door zowel de internettoegang als de helpdesk en andere zaken voor zich te nemen. Belgacom krijgt door de overname dus zeggenschap bij aantal alternatieve spelers waarvan de link met Scarlet niet altijd even duidelijk is.

Verkoop snel afgerond
Belgacom liet gisterennacht al weten dat de overname werd goedgekeurd. Het bedrijf verwacht dat het de transactie deze maand nog kan afronden. Wat er met het merk Scarlet binnen drie jaar gebeurt is nog niet duidelijk, maar de kans is realistisch dat dit gewoon blijft bestaan. Belgacom-topman Didier Bellens liet deze zomer immers al verstaan dat het een budgetprovider plant naast zijn huidige internetaanbod.

External links

Belgacom

External links

Scarlet