Mozilla heeft de eerste publieke testversie van Firefox 3.1 gepresenteerd. De browser is het antwoord op het eerder gelanceerde Google Chrome en belooft een combinatie van nieuwe functies en betere prestaties.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Mozilla heeft in de loop van woensdag de eerste publieke testversie van Firefox 3.1 gepresenteerd. De browser is het antwoord op het eerder gelanceerde Google Chrome en belooft een combinatie van nieuwe functies en betere prestaties.

Mozilla stelde de lancering van de bètaversie een maand uit, zodat het op het laatste moment nog functies kon toevoegen die in de ijskast waren gezet voor Firefox 3. Privébrowsen, een eigenschap die de ontwikkelaars van Internet Explorer toevoegden aan de tweede bèta van IE8 en waar ook Chrome een eigen versie van heeft, is vanaf nu ingebouwd. De browser bevat een aantal andere belangrijke verbeteringen, waaronder:

• Flinke snelheidsverbeteringen dankzij de nieuwe Javascript-versneller Tracemonkey
• Schakelen tussen tabs met verkleinde weergaven van webpagina’s
• Betere ondersteuning van webstandaarden (CSS 3.1, CSS 3.2)
• Privébrowsen
• Nieuwe plug-ins voor Ogg Vorbis audio en video

Naast deze grote wijzigingen heeft Mozilla een aantal kleine reparaties uitgevoerd. De bekritiseerde slimme adresbalk, de Awesome Bar, kan beter in toom worden gehouden met speciale tekens en de sessiebeheerder die redt bij crash of herstart is verbeterd. Hier vind je een lijst met alle nieuwe functies.

Tegelijk met de lancering van Firefox 3.1 bèta 1 besloten de ontwikkelaars van Flock om de 2.0-versie beschikbaar te maken. Deze browser is gebouwd op dezelfde Gecko-motor als Firefox 3 en staat bekend om zijn sterke integratie van netwerksites en webtoepassingen.

Firefox 3.1 bèta 1 is in 36 verschillende talen te downloaden. Mozilla benadrukt dat de eerste bètaversie bedoeld is voor testers.

External links

Mozilla Foundation