Het moet toch een zeldzaamheid zijn dat een computerfabrikant de helft van de presentatie over een reeks nieuwe notebooks besteedt aan een fabricageproces. En toch is dat precies wat Apple deed bij de voorstelling van de opgefriste Macbook, Macbook Pro en Macbook Air.

Zoals verwacht ging de Apple-persconferentie die op dinsdag plaatsvond in San Francisco volledig over nieuwe laptops. Of toch grotendeels, want heel even werd er ook gesproken over een nieuw computerscherm. Deze Cinema Display is de eerste vernieuwing in jaren voor Apples beeldschermen. Het gaat om één model, met 24 inch diameter en met ledbelichting. De LED Cinema Display heeft ook een ingebouwde adapter voor Apple-notebooks.

Aluminium
Steve Jobs kreeg opvallend veel gezelschap van andere Apple-topmensen tijdens de presentatie. Onder anderen Jonathan Ivy, de designgoeroe die veel Apple-producten vorm gaf, kwam uitleggen hoe de nieuwe lijn notebooks wordt gefabriceerd. De eerdere geruchten over een productieproces waarbij het chassis van de nieuwe laptops uit een blok aluminium vervaardigd wordt, bleken te kloppen. Het voordeel van het nieuwe proces, aldus Ivy: een grotere stevigheid.

Ook is het waar dat de nieuwe Apple-laptops zwaar vertrouwen op Nvidia-technologie. Concreet krijgen alle notebooks – Macbook, Macbook Pro en Macbook Air – dezelfde Nvidia 9400M-chipset mee. Bij de Macbook Pro wordt deze aangevuld met een tweede, aparte grafische kaart die gebruikers kunnen inschakelen. Bijvoorbeeld als ze nood hebben aan betere grafische prestaties in een game. Deze Nvidia 9600M verbruikt echter meer energie, wat meteen verklaart waarom mensen op de 9400M zouden terugschakelen: de batterij gaat langer mee.

Nog een eigenschap van de nieuwe lijn notebooks is een trackpad met een oppervlak uit glas en zonder knop. De trackpad bleek tijdens een demo multitouch te ondersteunen, onder meer over het ‘indrukken’ van muisknoppen.

Volledige vernieuwing
Opvallend is dat de verschillen tussen de Macbook Pro en Macbook vervagen. Qua design is er veel gelijkaardig: alle twee lijnen krijgen een behuizing uit aluminium en een zwart toetsenbord, terwijl onder de motorkap quasi dezelfde processors en grafische kaarten voorkomen. De nieuwe Macbook Pro wordt vooral gekenmerkt door een scherm van 15,4 inch (nu enkel glossy).

De Macbook heeft dus zoals gezegd een heel gelijkaardige behuizing, maar met een 13,3 inchscherm en snufjes zoals een verlicht toetsenbord. Onder de motorkap vinden we een Core 2 Duo-processor aan 2 of 2,4 GHz. De kostprijs varieert van 1.199 tot 1.499 euro.

Hoewel alle drie laptoplijnen van Apple vernieuwd worden, blijven toch een paar oude modellen bestaan. Een oude, witte Macbook blijft als goedkoop instapmodel, met een prijs van 949 euro. De 17 inch Macbook Pro verandert ook niet van gedaante.

External links

Apple