Mensen die dagelijks meer dan een uur op hoog volume naar hun mp3-speler luisteren, kunnen blijvende gehoorschade oplopen. Bij jongeren worden de consequenties vaak pas na een paar jaar merkbaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar gehoorschade door mp3-spelers, uitgevoerd door een wetenschappelijk comité van de Europese Unie.

Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd, maar de International Herald Tribune blikt er al op vooruit.

Zo’n 50 tot 100 miljoen EU-inwoners luisteren dagelijks naar draagbare muziekspelers volgens het rapport. Een flink deel van hen heeft het geluidsniveau iedere dag ruim een uur boven 89 decibel. Deze 2,5 tot 10 miljoen mensen riskeren na vijf jaar permanente gehoorschade.

Geen direct effect
De onderzoekers waarschuwen dat jonge mensen zich de schade pas jaren later realiseren. "Regelmatig op jonge leeftijd luisteren naar persoonlijke muziekspelers op hoog geluidsniveau heeft vaak geen direct effect op het gehoor, maar zal waarschijnlijk resulteren in gehoorverlies op latere leeftijd." Maar ook oudere mensen lopen risico.

De bezorgdheid om de gehoorschade die draagbare muziekspelers kunnen opleveren, is niet nieuw. Er wordt al jaren voor gewaarschuwd; vorig jaar nog door de Erasmus Universiteit en het Britse Royal National Institute for Deaf People. De kwestie heeft ook veel aandacht gekregen vanwege een rechtszaak die een Amerikaan in 2006 aanspande tegen fabrikant Apple over het maximumvolume van de iPod.

Risicovol
Juist oordopjes worden als risicovol beschouwd, omdat deze de decibellen rechtstreeks de oren in knallen. Volgens de onderzoekers zijn er veel meldingen van jongeren die klagen over oorsuizen, veroorzaakt door luide muziek. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen deze klachten en mp3-spelers.

Eurocommissaris voor Consumentenzaken Meglena Kuneva zal het rapport volgend jaar bespreken met nationale overheden, consumenten en industrievertegenwoordigers, aldus de International Herald Tribune. Er zal onder meer gediscussieerd worden over technische oplossingen om gehoorschade te minimaliseren, zoals beperking van het maximale geluidsniveau van mp3-spelers tot 90 decibel.

External links

Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks