Een rechtbank in de Amerikaanse staat Iowa is keihard voor een echtpaar dat op grote schaal spammails heeft gestuurd. Het tweetal moet een boete betalen van ruim 236 miljoen dollar aan de eigenaar van de kleine provider CIS Internet Services. Dat heeft CIS begin deze week bekendgemaakt.

Volgens de rechtbank hebben Henry Perez en zijn echtgenote Suzanne Bartok in 2003 meer dan 23 miljoen e-mails met reclame voor hypotheken gestuurd naar computers van CIS, dat actief is in Oost-Iowa en West-Illinois. Het koppel gebruikte daarvoor het programma Bulk Mailing 4 Dummies.

Handenvol geld
Om de spamgolven het hoofd te kunnen bieden, besteedde CIS-eigenaar Robert Kramer tientallen uren en handenvol geld aan het upgraden van zijn servers. Drie servers waren enkel bezig met het blokkeren van de spam. De aanhoudende spamgolf kostte CIS bandbreedte en uiteindelijk ook klanten, meldt IDG News Service.

De daders beweren dat ze de antispamwet niet hebben geschonden, maar dat mag niet baten. De jury houdt ieder van hen persoonlijk aansprakelijk. Kramer kreeg, na een rechtszaak die jaren heeft geduurd, een vergoeding van tien dollar per verzonden e-mail toegekend.

Mogelijke verwarring
"Er zullen altijd spammers en spam zijn, maar deze uitspraak maakt duidelijk dat zij een economische doodstraf riskeren", observeert Kramer.

Zijn bedrijf is sinds 2001 ook door andere spammers belaagd. Mogelijk kwam dit doordat zijn domeinnaam Cis.net werd verward met Cis.com, dat ooit is gebruikt door de veel bekendere internetprovider Compuserve.

Kramer heeft tot dusver al vele spammers aangeklaagd – in tien gevallen met succes. Maar naar een groot deel van het geld kan hij wel fluiten; veel van de spammende bedrijven zijn inmiddels allang verdwenen.

External links

CIS