Voor het eerst is in ons land iemand aangeklaagd voor het meesurfen op andermans draadloos netwerk. Het gaat om een 22-jarige man van Poolse afkomst die met zijn laptop gebruikmaakte van een onbeveiligde WiFi-verbinding in de buurt.

De man verscheen vrijdag voor de rechtbank van Dendermonde. De kwestie kwam in april aan het licht, toen een voorbijganger merkte dat de man altijd in dezelfde straat vanuit zijn auto zat te surfen, schrijft Het Belang van Limburg.

Diefstal
Het gebruiken van andermans draadloos internet zonder toestemming van de eigenaar is strafbaar in ons land, ook als dit een onbeveiligd netwerk is. Het is echter de eerste keer dat er daadwerkelijk iemand voor wordt aangeklaagd. “Mensen beseffen vaak niet dat dit wel degelijk een vorm van diefstal is”, verklaart parketwoordvoerder Jan Kerkhofs aan de krant.

De 22-jarige man wordt aangeklaagd voor externe hacking. Omdat er geen sprake is van economische schade is de maximale gevangenisstraf hooguit één jaar. Anders kan dit oplopen tot twee jaar.

Aftappen niet strafbaar in Nederland
Rond het aftappen van internet is nog veel verwarring en dat vertaalt zich ook in eigenaardige rechtspraak. Zo werd in Nederland onlangs een man vrijgesproken voor het aftappen van een (bekabelde) internetverbinding. Hier had iemand een klein datacenter aangesloten op de 100 Mbps-verbinding van een studentenhuis.

De Nederlandse rechter oordeelde echter dat de verdachte niet schuldig is aan diefstal. Het gaat volgens hem niet om wettelijke goederen. Bovendien verliest de eigenaar niet de feitelijke macht over zijn verbinding, zo redeneert de rechter.