Er zijn screenshots gelekt van de zogenaamde M3-testbuild van Windows 7 , de opvolger van Vista. Het besturingssysteem lijkt vooralsnog erg op zijn voorganger, maar moet het wel zonder ingebakken programma’s voor mail, fotobeheer en filmbewerking stellen.

Naar verluidt is Microsoft rond 12 september begonnen met het vrijgeven van deze vroege testversie aan een heel kleine groep mensen binnen en buiten het bedrijf, meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley. Er zijn al twee heel vroege testversies van de Vista-opvolger uitgedeeld: Windows 7 M1 en M2. De ‘M’ staat voor milestone (mijlpaal). De M1 is op grote schaal uitgelekt, terwijl de M2 beter onder de radar bleef.

Op basis van de beschikbare informatie publiceerden de collega’s van ZDNet vorige maand alvast een preview op het nieuwe besturingssysteem. Een reeks screenshots en video’s van de vermeende nieuwe M3-build, te vinden op de blog Thinknext.net, maken de puzzel weer een stukje duidelijker.

Vista-lookalike
Het besturingssysteem lijkt in dit stadium nog erg op Vista. We zien onder andere een vereenvoudigd startmenu, een nieuw jasje voor de rekenmachine en een afgeslankte Windows Media Player.

Opvallend is verder de introductie van het ‘ribbon’-menu in Paint en WordPad. De map ‘My Documents’, met daarin onder meer ook foto’s en muziek, wordt vervangen door ‘My Libraries’. Het ziet ernaar uit dat Microsoft het veelbekritiseerde User Account Control-systeem, dat de gebruiker bij allerlei taken om toestemming vraagt, minder opdringerig heeft gemaakt. 

De 'ribbon' verovert WordPad (bron: Thinknext.net) 

De ‘ribbon’ verovert WordPad en Paint (bron: Thinknet)

Vernieuwde Live-suite
Tevens worden de Windows-tools voor mail, fotobeheer en filmbewerking losgekoppeld van Windows 7. In plaats daarvan kan de gebruiker optioneel de Windows Live-equivalenten van deze programma’s installeren. Dit heeft Brian Hall, Microsofts algemeen manager voor Vista, maandag bevestigd tegenover ZDNet-blogger Ina Fried. Het gaat specifiek om Windows Photo Gallery, Windows Mail, en Windows Movie Maker. Die tools zitten nu nog ingebakken in Vista.

Microsoft heeft vorige week alvast een Live-versie van Windows Movie Maker aan zijn Windows Live-suite toegevoegd. Daartoe behoren verder Windows Live Photo Gallery, Windows Live Mail, Windows Live Writer en Windows Live Messenger. De derde golf vernieuwingen voor deze diensten is vorige week uitgerold.
 

Volgens Hall wil Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem sneller de deur uit krijgen. Het loslaten van de drie ingebouwde programma’s (in het voordeel van de Windows Live-dienstenà helpt daarbij. Het zorgt volgens hem ook voor meer duidelijkheid, omdat Redmond nu eigenlijk steeds twee verschillende programma’s met dezelfde functies ondersteunt.

Mogelijk probeert Microsoft met deze stap tevens de mededingingsautoriteiten milder te stemmen. Zij kijken met argusogen naar de bundeling van een toenemend aantal functies met Windows.

Lancering
De eerste bèta van Windows 7 wordt niet verwacht voor december 2008, slechts maanden voordat Microsoft het product naar de pc-fabrikanten wil sturen. De definitieve lancering van de opvolger van Vista zal in het beste geval eind 2009 of begin 2010 plaatsvinden.