Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Vorige week stelde Microsoft in Seattle BlueTrack voor, een nieuwe technologie voor computermuizen die laser moet opvolgen. Wat meer technische achtergrond over deze nieuwe technologie kon je al bij onze collega’s van ZDNet lezen, maar Clickx heeft als eerste in België de nieuwe muizen getest.

Wij waren erbij in Amerika en mochten als eerste Belg een BlueTrack-muis ontvangen uit de handen van uitvinder Mark DePue, meerbepaald de Explorer Mini. Deze kleinere broer van de Explorer is gericht op mobiele gebruikers, maar voelt wel aan als een volwaardige muis.

Microsoft beloofde dat de nieuwe muizen op bijna elk oppervlak probleemloos hun weg zouden vinden, met uitzondering van doorzichtig glas en spiegels. Hoewel we aanvankelijk nogal sceptisch stonden tegenover die bewering (onze moeder leerde ons nooit zomaar te geloven wat men ons vertelt), zijn onze twijfels na een week van gebruik volledig van de baan.

In ons thuiskantoor maakten we tot nu toe gebruik van een optische muis, die de muiscursor op regelmatige tijdstippen de gekste bokkensprongen deed maken. Ook de komst van een nochtans goeie lasermuis bracht geen soelaas, waardoor we ons bijna genoodzaakt zagen een nieuw bureau te kopen.

Met de Explorer Mini hebben we na een week echter nog geen enkele bokkensprong gezien, we hebben opnieuw de volledige controle over ons muispijltje. Hoewel dat voor ons al een stevige aanwijzing was, hebben we de BlueTrack-technologie uiteraard ook op andere oppervlakken getest en geen bleek terrein is ruw genoeg om de blauwe lichtstraal van de wijs te brengen. Zelfs op onze jeansbroek en het namaak berenvel bij een niet nader genoemd familielid vormden geen probleem voor BlueTrack.

Werkt ook op (vuil) glas
Zoals Microsoft al aangaf, werkten glas en spiegels niet als ondergrond. Tenminste, in het begin. Toen het glas na enkele dagen vol vieze vingerafdrukken stond, werkte het namelijk wel. Of dat esthetisch verantwoord is, is dan weer een andere zaak. Als je zweert bij een glazen bureau, ben je dus nog steeds aangewezen op een muis met een bolletje.

Besluit
Wij zijn helemaal gewonnen voor BlueTrack. De optische muis die ons al heel wat frustraties heeft bezorgd ligt al enkele dagen in de vuilbak, een veel goedkopere optie dan van bureau te veranderen. Het enige nadeel dat de eerste generatie BlueTrack-muizen heeft, is de grote usb-dongle. Die steekt zo’n 4 cm uit je computer. Ook van het feit dat het scrollwieltje niet klikt bij het draaien zijn we niet meteen een fan.

De Explorer Mini die wij meekregen werkt op één meegeleverde AA-batterij. Zijn grote broer de Explorer wordt geleverd met een klein herlaadstation en heeft ook een indicator aan boord die de status van de batterij aangeeft.

De BlueTrack-muizen komen in oktober op de markt en moeten € 59,95 opbrengen voor de Explorer Mini en € 79,95 voor de Explorer. In februari 2009 komt ook de eerste Sidewinder-muis met BlueTrack op de markt, speciaal voor de gamers.

External links

Microsoft Hardware

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.