Het experimentele Photosynth-project van Microsoft is geopend voor het grote publiek. Met de webapplicatie is het mogelijk om 3D-omgevingen te bouwen met eigen foto's.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het experimentele Photosynth-project van Microsoft is geopend voor het grote publiek. Met de webapplicatie is het mogelijk 3D-omgevingen te bouwen met eigen foto’s.

Om surfers een voorproefje te geven, staan er op Photosynth.com al verschillende omgevingen online. Van de Taj Mahal bijvoorbeeld, die ke virtueel kan bezoeken dankzij heel veel beelden van National Geographic.

Photosynth is geen nieuwe uitvinding van Microsoft. Twee jaar geleden toonde de onderzoeksafdeling al een demo van de technologie. Het is echter voor het eerst dat iedereen toegang krijgt tot navigeerbare fotocollages en ze zelf mag bouwen.

Niet eenvoudig
3D-omgevingen bouwen – Microsoft noemt ze ‘synths’ – vraagt best veel inspanning. De National Geographic-synth van de Egyptische sfinx bestaat uit niet minder dan 239 foto’s, telkens vanuit een ander standpunt gemaakt. Vooral buiten moeten de foto’s ook min of meer op hetzelfde moment worden genomen, zodat de belichting eenvormig blijft.

Het resultaat is er in het geval van de sfinx wel naar: je kan dit prachtige monument vanuit de oudheid van alle kanten bekijken. Een vlotte kijkervaring vereist wél een snelle internetverbinding. Een eveneens indrukwekkend virtueel bezoekje aan het San Marco-plein in Venetië werd overigens pas mogelijk na het invoeren van 467 beelden.

Auto bekijken
Photosynth kan voor meer worden gebruikt dan enkel voor het bouwen van digitale panorama’s. Op de Microsoft-site vind je ook synths die u een rondje laten lopen rond een Ferrari 575 of met behulp van 105 foto’s kennis laten maken met een Pachinko-machine – een rage uit Japan.

Een Photosynth-wandeling blijft een uitstapje naar een met foto’s opgebouwde omgeving. De applicatie is niet in staat om de 3D-omgeving echt om te zetten naar 3D-objecten met correcte texturen. Mogelijk is dat een volgende stap voor de onderzoeksafdeling van Microsoft.

External links

Photosynth