De SIS-kaart wordt binnen drie jaar vervangen door het online platform eHealth. Dat is een koppeling van de databanken van de spelers uit de medische sector, waarmee medische gegevens worden uitgewisseld. Binnenkort heb je enkel nog je elektronische identiteitskaart (eID) nodig wanneer je bij de dokter of de apotheek langsgaat.

"De bedoeling is dat de huidige SIS-kaarten de laatste zijn", zegt Frank Robben, administrateur-generaal van eHealth. "Tegen 2011-2012 zouden ze verdwijnen. Maar het zal van eHealth afhangen." De gegevens die nu op de SIS-kaart staan, zullen in de databanken bij de mutualiteiten komen te staan. Via de eID kan een patiënt dan de toestemming geven aan de apotheker of zorgverstrekker om de gegevens uit de databank te kunnen raadplegen.

Artsen geen voorstander
Voorwaarde voor die overgang is wel dat het eHealth-platform daadwerkelijk wordt gebruikt door de artsen. Zij hebben al laten weten dat ze geen voorstander zijn, omdat ze vrezen dat de ziekenfondsen zo inzage krijgen in het voorschrijfgedrag van de dokters. Toch valt dit te nuanceren. Zo heeft senator en arts Patrick Vankrunkelsven al verklaard dat dit nu ook al mogelijk is in het huidige systeem.

Met een bijdrage van Pieterjan Van Leemputten.