Een Franse rechtbank heeft eBay bevolen om miljoenen euro’s schadevergoeding te betalen omdat het zou hebben nagelaten om namaakgoederen van zijn pagina’s te weren. Het internationaal geldende vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben voor het zakenmodel van de veilingsite.

LVMH, producent van merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Marc Jacobs en Givenchy, daagde eBay voor de rechter voor de verkoop van valse handtassen op zijn pagina’s. Het bedrijf verweet de veilingsite nalatigheid bij het verwijderen van de namaakgoederen en wilde daarnaast een verbod op parfumsoorten die het in de markt zet.

De Franse onderneming redeneert dat de reukwaren alleen via erkende distributeurs mogen worden verkocht. Op beide punten kreeg LVMH gelijk van de rechter, waardoor eBay de producent nu 38,6 miljoen euro schuldig is.

“Dit vonnis vertegenwoordigt een belangrijke stap in de bescherming van merken en ontwerpen tegen parasitaire praktijken”, laat LVMH weten in een verklaring.

In beroep
eBay, dat twintig miljoen dollar per jaar zegt uit te geven aan de bestrijding van namaak op de site, gaat in beroep tegen het Franse vonnis. Het vindt dat LVMH alleen maar wil afrekenen met online concurrentie.

Als andere rechters eenzelfde kijk op merkbescherming ontwikkelen, komt de Amerikaanse onderneming in een onmogelijke positie terecht.

“Als de rechters hier (in de Verenigde Staten) een regel adopteren die zegt dat je proactief moet optreden tegen kwade dingen op het internet, is een zakenmodel als dat van eBay gewoon niet mogelijk”, zegt hoogleraar internetrecht Mark Lemley tegen de San Francisco Chronicle.

External links

eBay