Klanten van Telenet mogen dit jaar nog een volumeverhoging verwachten. Hoewel het bedrijf alles op alles zet om vooral de snelste internetleverancier te blijven, begrijpt de Mechelse kabelprovider dat datalimieten moeten meegroeien. “Vorig jaar lag de nadruk op een snelheidsverhoging, dit jaar ligt de nadruk op volume.” Dat zegt Telenet-CEO Duco Sickinghe in New York, vlak voor de start van NCTA, de grootste kabelbeurs ter wereld.

De precieze inhoud van de aanpassing blijft voorlopig geheim, maar de aankondiging komt op een geschikt moment. Binnen minder dan een halve maand gaat het ADSL2+-netwerk open en de eerste alternatieve provider (Dommel) heeft zich hiervoor al aangemeld. Vanaf juli biedt het bedrijf 9 megabit bij 85 procent van de bevolking aan, met een veel hogere datalimiet dan die van Telenet en Belgacom.

Geen limietloos internet
De reden voor de volumeverhoging van Telenet ligt eigenlijk bij een snelheidsverhoging. De vraag naar bandbreedte groeit jaarlijks met factor 1,5. Om dat te kunnen garanderen, start de kabelleverancier deze zomer zijn praktijktesten met de nieuwe standaard Eurodocsis 3.0. In theorie levert dat een constante snelheid op tot 150 megabit per seconde. Al zal dat voor een internetabonnement voorlopig uitblijven; het blijft immers bij theorie. Bovendien komen telefonie en HDTV ook over de 3.0-verbinding.

De kans dat er ooit een betaalbaar limietloos aanbod komt, lijkt nihil. Internationaal lijkt de trend zelfs te keren. Zo heeft Comcast, een van de grote Amerikaanse providers, recent een limiet aangekondigd. Al ligt die wel op 250 gigabyte per maand. Rogers, een Canadese kabelprovider, plant hetzelfde met een maandelijkse begrenzing op 60 gigabyte.

Als argument om de kraan niet volledig open te draaien, haalt Telenet de capaciteit aan. Het kleine percentage gebruikers dat tientallen gigabytes binnenhaalt, zou op termijn nefast zijn voor de snelheid en stabiliteit. Toch wil het bedrijf met de tijd meegaan en groeien. Wanneer de consument de snelheidsresultaten van Eurodocsis 3.0 gaat merken, is voor het bedrijf zelf nog niet bekend. Maar in afwachting daarvan mogen we binnenkort dus toch al iets meer downloaden.

External links

Telenet