Een geluidsdriver voor Windows Vista veroorzaakt ernstige problemen. Verschillende gebruikers die Service Pack 1 en een update voor de driver hebben geïnstalleerd, houden beeld zonder klank over. Zelfs Macs met Vista kennen het probleem.

Het gaat om de IDT High Def Codec voor de gelijknamige geluidskaart. Deze wordt onder meer in een aantal reeksen van Dell gebruikt. Het bestand verschijnt standaard in Windows Update, maar geeft na het herstarten een Code 10-foutmelding, waarbij er geen geluid meer weerklinkt.

Helemaal uit het niets komt de fout echter niet. Zo staan de drivers van Sigmatel (het huidige IDT) al op de lijst van programma’s die niet werken met SP1. Veel gebruikers vragen zich daarom af of Microsoft ondoorzichtig te werk is gegaan met het aanbieden van deze update.

Op fora klagen gebruikers over het probleem. Ook Mac-computers die de bewuste geluidskaart gebruiken in combinatie met Vista SP1 worden getroffen, al lijkt de situatie niet helemaal verloren. Via het systeemherstel is het mogelijk om de instellingen van uw computer enkele dagen terug te zetten, wat in een aantal gevallen het probleem verhelpt. Al blijft het beste advies om de bewuste update niet te installeren.