Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het aantal pagina’s dat elke werknemer gemiddeld door de printer jaagt, is in twee jaar tijd gezakt van 34 naar 31 per dag. Hoewel er sprake is van een mentaliteitswijziging, is er nog veel werk aan de winkel om nodeloos afdrukken te vermijden. Enerzijds bij de werknemers zelf, anderzijds bij de bedrijven; zij stemmen maar in de helft van de gevallen hun beleid af op zuinigheid.

De cijfers komen van marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van printermaker Lexmark onderzocht hoe groen het papierbeleid op de werkvloer is. Een rondvraag onder meer dan vijfduizend werknemers uit dertien Europese landen levert positievere, maar nog matige vaststellingen op. Zo geeft 39 procent van de Europese werknemers aan dat er minder papierverspilling is dan twee jaar geleden.

Geen prioriteit
Het onderzoek peilde ook naar het beleid in ecologisch afdrukken en stelt vast dat er in de helft van de Europese bedrijven een aanpassing aan het printbeleid is geweest. Bij de vraag waarom dit niet het geval is, lopen de antwoorden uiteen. In een derde van de gevallen is het "niet nodig" om zuiniger om te springen met papier. 54 procent van de ondervraagden geeft echter aan dat een afdrukbeleid gewoon geen prioriteit heeft binnen het bedrijf. En 9 procent geeft aan dat een aanpassing daarvan het bedrijf te veel kost.

De meest voorkomende voornemens van bedrijven zijn vrij eenvoudig toe te passen. Zo gaat het vooral om een aansporing om minder te printen, om multifunctionele toestellen te gebruiken of om beide kanten van het blad te bedrukken.

België
De resultaten tonen hoe België zich positioneert ten opzichte van de rest van Europa. Wat opvalt is dat werknemers hier grotendeels het Europees gemiddelde volgen. Al zijn we met dertig gedrukte papieren per dag per werknemer net ietsje zuiniger. De Nederlanders doen het nog ietsje beter. Zij bezuinigen nog eens twee pagina’s extra. Al komen ze niet in de buurt van Noorwegen en Zweden. Zij volstaan met respectievelijk 20 en 22 vellen per dag.