Watisuwexcuus.be was tot voor kort het online gezicht van een spraakmakende verkeerscampagne. Nu is de site in handen van een particulier. Een probleem, vindt ISOC Belgium.

Het adres verwijst niet langer naar de mobiliteitssite van de Vlaamse overheid. Watisuwexcuus.be is overgenomen door iemand anders. Het gaat niet om een geslaagde hackpoging. De huurtermijn van het domein is gewoon afgelopen, waarna de site weer door iedereen kan worden geregistreerd. Toch roept dit vragen op over het lot van overheidssites zodra ze niet meer actief worden gebruikt.

Watisuwexcuus.be is de site waarop minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt sinds twee jaar een campagne voert voor hoffelijk rijgedrag. Samen met passende slogans stond de website over autostrades in het hele land. De campagne is onlangs gestopt, de website is opgedoekt. "We hebben die campagne twee jaar lang gedaan, maar ze is nu afgelopen. De site wordt niet meer gebruikt, dus we hebben de registratie ook niet verlengd", zegt Maarten Carlier, persmedewerker van het kabinet.

"Onaanvaardbaar"
"Een perfect voorbeeld van de laksheid en hoe het fout kan gaan met domeinnamen in België", reageert Rudy Vansnick, voorzitter van de Belgische afdeling van de internationale surfersorganisatie ISOC. Volgens hem is het onaanvaardbaar dat de overheid oude domeinnamen links laat liggen. "Als de koper hier porno op zou zetten, dan had de overheid er wel op gereageerd. Nu sluiten ze de ogen omdat het weinig schade berokkent." Vansnick vindt dat de overheid de naam minstens een jaar langer had moeten vasthouden om dit te voorkomen.

Nare gevolgen
Een snelle overname als deze kan inderdaad vervelende gevolgen hebben. Vooral omdat surfers een zeker vertrouwen hebben in overheidssites. Als cybercriminelen de naam overnemen en gebruiken als phishingsite, zijn de gevolgen niet te overzien. Gelukkig blijft het in dit geval nog binnen de perken. Watisuwexcuus.be toont enkel een aantal Franstalige links naar advertenties en een verwijzing naar een Nederlandse site zonder veel info.