Ontwikkelingslanden zijn er technologisch op vooruit gegaan de laatste jaren. Toch blijft de digitale kloof met de rest van de wereld groot. Dat stelt het rapport van de Verenigde Naties over wereldwijd ICT-gebruik. Met uitzondering van een paar landen hinkt de meerderheid nog achterop als het gaat om internettoegang of werken met een computer. Enkel mobieltjes lijken wel wereldwijd door te breken.
Als we kijken naar internetpenetratie, dan is er zeker verbetering. In 2002 was het verschil met de westerse wereld tien keer zo groot. Tegen 2006 lag die verhouding op een zesvoud. Toch stelt het VN-rapport dat bijbenen noodzakelijk is. Door de steeds sneller evoluerende technologie kan dit verschil immers snel weer oplopen.
De VN ziet wel positieve maatregelen door de lokale overheden. Ook meer bedrijven gebruiken computers, beschikken over een eigen homepage of laten hun werknemers op het internet werken. Het rapport pleit voor een toename hiervan omdat dit het algemeen gebruik van technologie stimuleert.
Gsm als digitale brug
Een heel opvallende trend is het groeiend gebruik van mobiele telefoons in ontwikkelingslanden. In totaal zijn de bellers in deze gebieden goed voor 58 procent van de wereldwijde mobiele-telefoniemarkt. Opmerkelijkste stijger is Trinidad en Tobago, dat met een jaarlijkse groei van 46 procent op de vijfde plaats staat voor gsm-penetratie. De Verenigde Naties zijn blij met die cijfers. Ze zien mobiele telefonie als een digitale brug om een land te ondersteunen in zijn economische ontwikkeling.