Elke EU-lidstaat mag van het Europese Hof van Justitie weigeren om de identiteit van bestandsuitwisselaars vrij te geven, als daar via een civielrechtelijke procedure om wordt gevraagd.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Elke EU-lidstaat mag van het Europese Hof van Justitie weigeren om de identiteit vrij te geven van bestandsuitwisselaars, als daar via een civielrechtelijke procedure om wordt gevraagd.

Het Hof deed deze uitspraak in een zaak die de Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae aanspande tegen internetprovider Telefonica. Zij wilde de identiteit van een aantal gebruikers van het P2P-programma Kazaa achterhalen, zodat ze een civielrechtelijke procedure tegen hen kon beginnen, meldt Reuters.

De provider weigerde, omdat hij die verplichting alleen zag bij een strafrechtelijke procedure. Dit soort zaken zijn een stuk duurder, omdat er gevangenisstraf voor de beklaagde op het spel staat. Daardoor is de bewijslast voor de klagende partij veel hoger dan bij een civielrechtelijke procedure. Telefonica deed er het zwijgen toe en verwees naar Spaanse nationale wetgeving die is getoetst aan het Europees recht. De ISP heeft daar nu op het hoogste podium gelijk in gekregen.

Met zijn uitspraak geeft het Europese Hof internetproviders tijdelijke ademruimte. Deze bedrijfstak ligt onder toenemende druk van copyrightorganisaties, die willen dat de providers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en overtredende klanten uit hun klantenbestand weren.

In Frankrijk is een wet in de maak die de providers verplicht om illegale bestandsdelers uit te sluiten van een internetverbinding. Het voorstel wordt op handen gedragen door International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), die er in haar jaarlijkse rapport meerdere malen naar verwijst.

Drie keer is scheepsrecht
De waakhond van de platenindustrie is niet de enige die het Franse plan steunt. Ook Paul McGuinness, de invloedrijke manager van U2, zei tijdens de Midem-muziekbeurs in het Franse Cannes dat overtredende internetgebruikers via een ‘drie keer is scheepsrecht’-regeling moet worden afgeleerd om illegaal bestanden te delen, meldt Times Online vandaag. McGuinness noemt het plan van de Franse president Sarkozy “een briljant precedent dat andere regeringen moeten volgen.”

Het Europese Hof oordeelt dat elke lidstaat dat voor zichzelf moet kunnen besluiten. De rechters oordeelden dat de EU-leden zich actief moeten bezighouden met de bescherming van copyright. “Die bescherming kan niet de bescherming van persoonlijke gegevens aantasten”, vindt het.

“De richtlijnen voor bescherming van persoonlijke data geven lidstaten de ruimte om uitzonderingen op die verplichting te maken, om zo de vertrouwelijkheid van gegevensverkeer te garanderen”, stelt het Hof in zijn vonnis. “Het verplicht de lidstaten echter niet om zulke verplichtingen op te leggen.”

De Spaanse rechter moet nog steeds beslissen of Telefonica verplicht is om de Kazaa-gegevens te overhandigen aan Promusicae.

External links

International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)