VT4 en VTM starten binnen enkele dagen met Digitext, de opvolger van teletekst. Voorlopig is de dienst enkel weggelegd voor digitale-televisiekijkers van Telenet.

Op 6 juni lanceert VT4 als eerste in Vlaanderen digitale teletekst. Concurrent VTM start ruim een week later, op 15 juni. “Voor VT4 is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van multimediale digitale platformen”, zegt Bart Becks, senior vicepresident New Media van SBS Europe. “Op termijn zullen deze nieuwe media niet alleen informatie maar ook video’s en extra materiaal in de Vlaamse huiskamers brengen.”

Digitext is een opvolger van teletekst. Het biedt dezelfde informatie, maar met een betere grafische interface. Ook enkele interactieve toepassingen zoals chat-applicaties, games en zoekertjes worden mogelijk. Vertrouwde themapagina’s zoals voetbaluitslagen en de programmagids houden volgens beide zenders dezelfde paginanummering.

Voorlopig is Digitext enkel weggelegd voor Telenet-klanten. “Er zijn gesprekken met Belgacom”, zegt Shirine Irani, marketingverantwoordelijke bij Paratel. “Maar op dit moment zijn er nog geen plannen om het aan Belgacom-klanten aan te bieden.” Paratel is een dochteronderneming van VMM die instaat voor teletekst en Digitext.

In Europa zijn er al enkele zenders met Digitext. Zo hebben ZDF in Duitsland en BBC in het Verenigd Koninkrijk de toepassing al langer in gebruik. Analoge teletekst verdwijnt voorlopig niet. VT4 en VTM hebben geen plannen om dat op te doeken.

External links

VTM

External links

VT4