Banksys en de Belgische gsm-operatoren maken het vanaf vandaag mogelijk om via de gsm betalingen te doen. Het systeem zal werken via m-Banxafe, waarmee prepaidklanten hun gsm-kaart nu al kunnen herladen.

Het systeem werkt met beveiligde berichten, vergelijkbaar met een sms’je. De verkoper vraagt een betaling aan met zijn gsm. De klant krijgt een verzoek tot betaling en moet bevestigen met zijn geheime code.

Met deze dienst richten Banksys en de operatoren zich op mobiele handelaars; mensen met vrije beroepen, leveranciers aan huis of zelfs babysitters. Ze kunnen met een speciaal bericht meteen de betaling vragen aan hun klanten.

“Het is niet de bedoeling dat dit systeem de betalingen in de supermarkt zal vervangen, het is eerder een extra ondersteuning voor mensen die niet in de buurt zijn van een betaalterminal, of deze zelden nodig hebben in hun beroep”, aldus Jean-Michel Dasnoy van Banksys.

Handelaars die betalingen met hun gsm willen opvragen bij hun klanten, moeten zich registreren op de site van Banksys. Ook particulieren die zich hebben ingeschreven op de site, kunnen via hun gsm de rekening sturen. Consumenten die de dienst willen gebruiken, moeten enkel hun oude simkaart laten vervangen door een kaart met het m-Banxafe-logo. Daarna koppelen ze hun bankrekening aan hun simkaart bij een bankautomaat of in een telefoonwinkel.

Registreren voor handelaars is volledig gratis. Er zijn geen abonnementskosten verbonden aan de dienst. De kostprijs per transactie bedraagt 25 cent voor de consument. De handelaar betaalt 49 cent (exclusief BTW).

De dienst is een Belgische primeur, al is het niet uitgesloten dat het op termijn ook in andere landen zal worden gebruikt.

External links

m-Banxafe