Er is de laatste tijd al heel wat rond te doen geweest, maar begin 2007 is het eindelijk zover en is Windows Vista en Office 2007 beschikbaar voor iedereen. Maar intussen blijven er natuurlijk ook heel wat computers over de toonbank gaan, en die zijn quasi allemaal uitgerust met Windows XP en Office 2003.

Bij Microsoft snappen ze dat iemand die recent een computer heeft aangeschaft met Windows XP als besturingssysteem, niet snel geneigd zal zijn om dat na enkele maanden al in te wisselen voor Windows Vista, en daarom voorzien ze in gratis upgrades.

Als je nu dus een computer koopt met Windows XP of Office 2003, krijg je een gratis upgrade naar Office 2007 en Windows Vista. Ook als je de software afzonderlijk in een winkelverpakking koopt, kan je binnenkort gratis upgraden.

Een mooie geste, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is de omschakeling van Office altijd gratis, maar voor Windows is dat niet altijd het geval. Als je een Windows XP Home Edition koopt, betaal je “een kleine licentiekost om om te schakelen naar de Windows Vista Home Basic Edition of naar de Windows Vista Home Premium Edition”.

De actie is van toepassing voor de losse softwarepakketten die je voor eind februari koopt. Bij computers met voorgeïnstalleerde software loopt de termijn tot 15 maart. Als je zo’n upgrade aanvraagt, krijg je een cd-rom met de nieuwe versie toegestuurd.

Uiteraard moet je er ook op letten dat je nieuwe computer wel klaar is om met Vista aan de slag te gaan. Dat kan je merken aan de logootjes met ‘Windows Vista Capable’ of ‘Premium Ready’ die op je systeemkast staan. Ook andere pc’s kunnen met Vista overweg, op voorwaarde dat ze aan de hardewarevereisten voldoen. Op de site van Microsoft kan je dit nakijken.

External links

Windows Vista