Je geslacht heeft een grotere invloed op je IT-vaardigheden dan je opleiding. Dat is de verrassende conclusie van een nieuw Belgisch onderzoek onder studenten. Jongens hebben hun voorsprong op gebied van IT-vaardigheden mogelijk te danken aan games en andere vormen van recreatie op de pc, citeert De Standaard een onderzoek van sociologen Jef Peeraer en Jef Verhoeven.

Peeraer en Verhoeven ondervroegen 2.200 eerstejaars studenten. Meer dan 97 procent van de studenten gebruikt de computer wekelijks, de helft dagelijks.

De pc wordt vaak gebruikt voor recreatiedoeleinden, bijvoorbeeld om te chatten of te gamen. Bijna negentig procent start wekelijks een chatprogramma op. Wat niet per se een slechte zaak is: de sociologen ontdekten dat studenten die hun pc voor ontspanning gebruiken, ook sneller de computer inschakelen voor studiewerk.

Mogelijk ligt de oorzaak van de betere IT-vaardigheden bij jongens bij dat recreatief gebruik. Jongens ontspannen vaker dan meisjes achter de pc. Daardoor raken zij beter vertrouwd met de computer. Jongens hebben ook vaker het gevoel controle te hebben over de pc, registreerden de onderzoekers.

Het onderzoek van Peeraer en Verhoeven, dat in het Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid is gepubliceerd, bevat nog meer verrassende conclusies. Zo blijkt het onderwijsniveau nauwelijks invloed te hebben op het bezitten van IT-vaardigheden. Wel blijken leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs beter in het manipuleren van software als hun collega’s uit ASO.

External links

Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid