Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wie zondag gaat stemmen, hoeft niet vreemd op te kijken als er in het stemlokaal buitenlandse observatoren aanwezig zijn. Experts van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) willen de Belgische stemcomputers in actie zien. In de komende gemeenteraadsverkiezingen zal iets minder dan de helft van de burgers elektronisch stemmen.

De deskundigen van het Bureau voor Democratische Instellingen en de Mensenrechten van de OVSE (ODIHR) gaan verschillende dingen onderzoeken. Ze willen onder meer weten hoe betrouwbaar en transparant het Belgisch stemcomputersysteem is. Ook de mate waarin de burger het elektronisch stemmen vertrouwt, wordt bestudeerd.

“Hun opdracht zal eveneens toelaten de vergelijkende studie van elektronische stemsystemen te verdiepen, rekening houdend met de criteria die ODIHR promoot op vlak van verkiezingen”, aldus federale minister van Buitenlandse Zaken en tevens OVSE-voorzitter Karel De Gucht.

Toevallig is deze week bij de noorderburen een felle discussie ontstaan over het gebruik van computers om stemmen te registreren. In het actualiteitenprogramma EénVandaag toonde de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet hoe de Nederlandse stemcomputers te hacken zijn.

Kwaadwillenden moeten wel fysieke toegang tot de computers hebben. De Nederlandse kieswet eist een strenge bewaking van de toestellen, maar in realiteit blijkt onder meer de stad Rotterdam daarin tekort te schieten.

De actiegroep beweert ook dat de Nederlandse stemcomputers radiosignalen uitzenden, waardoor buitenstaanders kunnen weten welke stem wordt uitgebracht. ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ eist dan ook dat de gewraakte stemcomputers niet worden ingezet voor de verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer op 22 november.

In België wordt er echter gebruikgemaakt van andere stemcomputers dan in Nederland. De Nederlandse machines worden gefabriceerd door de Nederlandse Apparatenfabriek (Nedap) en Sdu, in België staan in de kieshokjes toestellen van Bull en Philips. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het arrondissement Antwerpen, gaat het om verouderde stemcomputers uit 1994. Ook in België zijn er mensen, zoals de groep VoorEVA en de blogger Thomas De Flo, die kritiek hebben op het elektronisch stemmen.

Normaal gesproken zou het huidige stemsysteem met magneetkaart en diskettes aan vervanging toe zijn, maar dat bleek geen haalbare kaart tegen deze verkiezing. Ook de verkiezingen van volgend jaar, voor het federale parlement, zullen wellicht op dezelfde manier plaatsvinden. Pas daarna zou een nieuwe stemcomputer zijn intrede maken.

Met een bijdrage van Remco Mourits.

External links

OVSE

External links

Wij vertrouwen stemcomputers niet