Google heeft op zijn Belgische website alsnog de gerechtelijke uitspraak gepubliceerd die het internetbedrijf verbiedt stukjes van berichten van een aantal Belgische kranten te publiceren op zijn eigen nieuwssite, http://news.google.be. Daarmee maakt het bedrijf onverwacht een wending van 180 graden.

Eerder weigerde Google nog pertinent het vonnis van een Belgische rechtbank op de lokale editie van zijn zoekpagina te publiceren. Het bedrijf riskeerde daarmee een boete van 500.000 euro per dag. Volgens Google is aan de zaak zoveel ruchtbaarheid gegeven in de media, dat een formele publicatie van het vonnis niet noodzakelijk is.

Een woordvoerder van Google wilde niet ingaan op de reden van de ommezwaai. Wel benadrukt hij dat het bedrijf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De zaak zal in november weer voor de rechter komen.

Google News geeft de koppen en enkele regels uit nieuwsartikelen van diverse media en linkt deze terug naar de site waar de publicatie oorspronkelijk is te vinden. Sommige media zien dit als welkome reclame, terwijl anderen het een schending van het copyright noemen.

Zo ook Copiepresse, een organisatie die Duits- en Franstalige kranten in België vertegenwoordigt. Het bedrijf klaagde Google aan wegens schending van dit copyright en kreeg gelijk. In Frankrijk loopt een vergelijkbaar conflict tussen Google en Agence France-Presse (AFP). Een definitieve uitspraak in de Franse rechtszaak is nog niet gedaan.

External links

Google