Hardwarefabrikant IOGEAR introduceert een muis die dankzij een speciale coating het aantal bacteriën sterk reduceert. Deze muis kan vooral zijn nut bewijzen in openbare plaatsen, zoals internetcafés, scholen en bibliotheken.

De Germ Free Wireless Laser Mouse moet het aantal ziekteverwekkers op computermuizen en bureaus terugdringen. Het bedrijf ontwikkelde daartoe een speciaal laagje op basis van nanotechnologie.

Nanodeeltjes titantium-oxide en zilver vormen een oppervlak waarop bacteriën niet kunnen overleven. Titanium-oxide trekt water en zuurstof aan, stelt IOGEAR. Een chemische reactie met de elektronen in het titanium-oxide en licht, levert een reinigend vermogen op dat volgens IOGEAR “tot 99 procent efficiënt is”.

Bij de reactie komen ionenparen van zuurstof vrij. Deze “beperken, schonen en verwijderen parasieten terwijl er water-, koolstof- en zuurstofmoleculen worden aangemaakt, die het schoonmaakproces weer aanjagen”, stelt het persbericht.

Dat computermuizen – vooral waar ze gedeeld worden met anderen – ronduit smerig zijn, bewees een onderzoek van de Zuid-Koreaanse consumentenbond in februari 2006. De handvatten van winkelwagentjes staan bovenaan, met gemiddeld 1.100 bacteriële koloniën per tien vierkante centimeter, zogeheten Colony Forming Units (CFU).

Een cybercafémuis bleek 690 CFU’s te bevatten, tegen 340 CFU’s op de deurklink van een publiek toilet.

De Germ Free Wireless Laser Mouse is nu al in de Verenigde Staten beschikbaar en kost 39,95 dollar. Het is nog niet zeker of deze smetvreesmuis naar Europa zal overwaaien.

External links

IOGEAR