Een Brusselse rechter heeft zoekgigant Google verplicht om alle artikels, foto's en beeldmateriaal van Duits- en Franstalige Belgische dagbladuitgevers van zijn nieuwssite te halen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een Brusselse rechter heeft zoekgigant Google verplicht om alle artikels, foto’s en beeldmateriaal van Duits- en Franstalige Belgische dagbladuitgevers van zijn nieuwssite te halen. Het vonnis dateert al van 5 september, maar het nieuws raakte nu pas bekend.

Het probleem heeft te maken met artikels die Google nog ter beschikking stelt, nadat de uitgevers ervan ze al van hun website gehaald hebben. Daarmee schendt Google “de wet op het auteursrecht en de naburige rechten, alsook de wet op databanken”, aldus de Brusselse rechtbank.

Op Google News bundelt Google al het nieuws dat het op meer dan vierhonderd sites kan vergaren. Eerder dit jaar stapte ook al Reprocopy, de belangenvereniging van Nederlandstalige dagbladuitgevers, uit Google News. De Franstalige tegenhanger Copiepresse ging nog een stapje verder en schakelde het gerecht in.

Per dag dat Google het vonnis niet naleeft en toch nog materiaal uit kranten zoals Le Soir of La Libre Belgique publiceert, moet het een dwangsom van één miljoen euro betalen. Het vonnis (dat je integraal in het Engels kan lezen op de site van Chilling Effects) moet eveneens door Google gepubliceerd worden.

External links

Google News